latinica  ћирилица
31/01/2023 |  20:19 ⇒ 20:24 | Аутор: СРНА

Кошарац: Важно очувати политичку стабилност да би се наставио развој општине

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је вечерас да је важно сачувати политичку стабилност у општини Вишеград како би се наставио економски развој и реализација важних пројеката у овој локалној заједници.
Кошарац у Вишеграду - Фото: РТРС
Кошарац у ВишеградуФото: РТРС

Кошарац се у Вишеграду састао са начелником општине Младеном Ђуревићем и директором предузећа "Хидроелектране на Дрини" Недељком Перишићем, са којима је разговарао о начину на који институције на нивоу БиХ могу помоћи у развоју ове локалне заједнице.

- Видљиви су и препознати напори институција Републике Српске да континуирано брине о свакој локалној заједници у Српској, укључујући и Вишеград. Ми са заједничког нивоа опредијељени смо да, у складу са надлежностима, на најбољи начин пратимо рад институција Српске и помогнемо развоју локалних структура - рекао је Кошарац новинарима.

На састанку је истакнуто да су "Хидроелектране на Дрини" мотор развоја Вишеграда, будући да ово предузеће има запажене резултете у енергетском сектору.

- Потенцијали овог предузећа посебно су важни у данашњим околностима, када је од кључне важности да обезбиједимо довољне количине електричне енергије у времену глобалних изазова - навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, осим развоја енергетског сектора, потребно је интензивирати активности на развоју туризма у овој локалној заједници, посебно имајући у виду Андрићград и сарадњу са Олимпијским центром "Јахорина", али и развоју прерађивачке индустрије и пољопривреде.

Кошарац је напоменуо да Министарство спољне трговине и економских односа у савјету министара координише активности са међународним институцијама које обезбјеђују подршку за имплементацију одређених пројеката.

- Једна од њих је и УН организација ФАО, која је већ започела активности у Вишеграду, а које ће се проводити кроз израду стратегија и акционих планова за имплементацију одређених политика из сектора пољопривреде - навео је Кошарац.

Саговорници су заједнички оцијенили да је у наредном периоду потребно радити на томе да се обезбиједи интегрисани гранични прелаз Вардиште, јер ће то бити додатне компонента за даљи развој општине Вишеград.

- Конкретно, фокусираћемо се на то да у разговору са надлежним институцијама убрзамо процес усаглашавања међудржавних комисија за границу како би Вардиште постало интегрисани гранични прелаз - рекао је Кошарац.

На састанку је истакнута и намјера руководства општине да у перспективи формира слободну зону у Вишеграду, у којој би били присутни привредници из Републике Српске, региона и иностранства.

Истакнуто је и да општина Вишеград има амбицију да буде препознатљива у организацији сајмова који би употпунили понуди сајамских манифестација Републике Српске и БиХ.

На састанку је разговарамо и о деценијском проблему плутајућег отпада на Дрини, при чему је Кошарац нагласио да је од суштинског значаја очивати животну средину и обезбиједити неометано функционисање "ХЕ на Дрини".

- Приоритет је да обезбиједимо да наша енергетска постројења буду стабилна и безбједна - истакао је Кошарац.

Он је подсјетио да је у протеклом периоду имао низ састанака са надлежним министрима из Србије и Црне Горе о рјешавању овог горућег проблема.

- Институције Србије показале су разумијевање, али дошло је до застоја код структура у Црној Гори, чије понашање није одговорно. Институције Републике Српске имају проактивну улогу, али са жаљењем морам констатовати да су се одређене активности пасивизирале одлукама других држава - навео је Кошарац.

Он је изразио спремност да, по захтјеву ресорног министарства Републике Српске, поново у Вишеграду иницира састанак са министрима из Србије и Црне Горе како би се разговарало о проблему плутајућег отпада на Дрини.

Кошарац је констатовао да је неопходно у цијели процес укључити и структуре из Босанскоподрињског кантона, будући да значајне количине плутајућег отпада долазе из Горажда.