latinica  ћирилица
01/02/2023 |  07:42 ⇒ 10:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Њујорк тајмс: Руска спољна трговина на нивоу прије рата, санкције неефикасне

Руска спољна трговина вратила се на ниво на коме је била прије отпочињања рата у Украјини, а санкције које је Запад увео Москви нису постигле жељени ефекат оцјењује Нјујорк Тајмс.
Москва (Фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY) -
Москва (Фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

Према наводима америчког дневног листа, компаније многих западних земаља нису у потпуности прекинуле трговинске везе са Русијом.

Како истичу, недавно истраживање швајцарског Универзитета Сент Гален показало је да је мање од девет одсто компанија које имају сједиште у Европској унији или у некој од земаља Групе 7 у потпуности престало да послује на територији Руске Федерације.

Додаје се да недавно спроведене анализе указују да је спољнотрговинска размјена са сусједима и савезницима Русије попут Турске, Кине, Белорусије, Казахстана и Киргизије нагло порасла и да су те земље успјешно обезбиједиле Русији многе производе које су западне земље покушале да ускрате, како би казниле Москву због инвазије на Украјину.

Нјујорк тајмс оцјењује да се "руска економија показала изненађујуц́е отпорном", и поставља питање о ефикасности санкција које су западне земље увеле Русији.

Како се наводи, упркос санкцијама, истраживање Међународног монетарног фонда (ММФ) указују на отпорност руске економије.

Према ММФ-у, руски пројектовани раст БДП-а биће 0,3 одсто ове године, иако је претходно процијењено да ће забиљежити пад од од 2,3 одсто.