latinica  ћирилица
01/02/2023 |  09:44 | Аутор: СРНА

Остварени значајни помаци у сузбијању нелегалног рада

У Републици Српској остварени су значајни помаци у сузбијању сиве економије и нелегалног рада и та област је континуирано у фокусу дјеловања инспекцијских органа, речено је Срни у републичкој Управи за инспекцијске послове.
Инспекторат Републике Српске - Фото: илустрација
Инспекторат Републике СрпскеФото: илустрација

У овој управи су истакли да је заједничким активностима инспекцијских органа, уз подршку Министарства унутрашњих послова Републике Српске и граничних служби, постигнут знатан помак у погледу смањења обима нелегалног превоза.

Тржишна инспекција вршила је појачан надзор, те је остварен напредак и у области пружања услуга смјештаја по принципу "стан на дан".

Из инспекцијске управе су подсјетили да је Законом о угоститељству предвиђена могућност да поједине врсте угоститељских услуга може пружати и физичко лице које није регистровано као предузетник, чиме су створене законске претпоставке да се и ови субјекти уведу у легалне токове.

Инспекцији органи у сарадњи са Пореском управом Српске реализују заједничке активности надзора усмјерене на физичка лица која су оглашавала и обављала различите услужне дјелатности, као што су производња и продаја бетонске галантерије, намјештаја, одржавање и поправка моторних возила, тапетарске и аутолимарске услуге.

- Нерегистрован рад најчешће је присутан у областима пружања различитих занатских услуга гдје физичка лица самостално и на својим приватним посједима врше одређене услуге. Такође, све чешће на друштвеним мрежама можемо видјети огласе непознатих лица која нелегално нуде различите производе и на тај начин обављају дјелатност трговине - истичу у Управи.

Из управе упозоравају да се куповином на друштвеним мрежама грађани излажу великом ризику да буду преварени, док су упитни исправност и поријекло производа, због чега долази до угрожавања здравља или материјалне штете о чему потрошач нема ниједан материјални доказ.

Значајну улогу у сузбијању нелегалног рада има и друштвена заједница, односно грађани, који ангажовањем нерегистрованих лица практично подржавају нелегалан рад.

- Инспекцијски органи и даље ће предузимати све расположиве мјере како би сузбили нерегистровано обављање дјелатности, које представља нелојалну конкуренцију субјектима који легално раде и измирују обавезе према радницима и држави - поручили су у овој управи.

Они су нагласили да циљ инспекције није примарно кажњавање, већ регистрација и легализација субјеката, односно увођење њиховог пословања у законске оквире.