latinica  ћирилица
01/02/2023 |  09:48 ⇒ 02/02/2023 | 09:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Славонци се поново у БиХ снабдијевају бензином

Због знатно нижих цијена појединих производа, посебно дувана, лијекова, хране и пића, Славонци се већ годинама одлучују за шопинг у БиХ, а након посљедњег поскупљења поново им се исплати да купују и гориво.
Бензинска пумпа (Фото: TANJUG/JADRANKA ILIC) -
Бензинска пумпа (Фото: TANJUG/JADRANKA ILIC)

На бензинским пумпама у БиХ бензин је за 0,11 евра јефтинији, па, на примјер, у Броду литра бензина кошта 2,5 конвертибилних марака.

С обзиром на то да курс евра у трговинама с друге стране границе износи 1,93 КМ, лако је израчунати да ће онај ко напуни резервоар до врха (45 литара) уштедјети готово пет евра.

То није случај са дизелом, јер је цијена у Хрватској и БиХ иста и продаје се по 1,51 евро, пише загребачки Вечерњи лист.

Један становник Славонског Брода је за Вечерњи рекао да често иде у куповину у БиХ због прехрамбених производа који су, каже, јефтинији у просјеку од 20 до 30 одсто, такође и лијекови, а сада поново и гориво.

Погодност прекограничне куповине је и повраћај пореза на додат вриједност, који се у БиХ обрачунава по јединственој стопи од 17 одсто. Право на поврат ПДВ-а страни држављани остварују куповином робе у вриједности од најмање 100 КМ.