latinica  ћирилица
01/02/2023 |  10:34 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

Сајић: Не желим да учествујем у незаконитом раду

Генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић изјавила је да је за конзулате БиХ у Новом Пазару и у Ријеци мјесечно потрошено више од 7.000 евра само за закуп просторија, а за десет мјесеци укупни трошкови су виши од 100.000 евра, те да је одбила да учествује у уплати ових средстава због сумње на незаконитост.
Вера Сајић - Фото: СРНА
Вера СајићФото: СРНА

- На налог из Министарства иностраних послова о уплати средстава за генералне конзулате у Ријеци и у Новом Пазару одговорила сам да због сумње у незаконитост нећу учествовати у тим активностима, јер је било упитно обезбјеђивање средстава у вријеме привременог финансирања - рекла је Сајићева.

Она је подсјетила да БиХ није имала усвојен буџет за 2022. годину, а Министарство иностраних послова у Правилнику о унутрашњој организацији и систематизацији није имало систематизована радна мјеста за наведене конзулате.

Сајићева је истакла да је рад Конзулата у Минхену прошле године био предмет ревизије, а посјетила га је и инспекција из Министарства иностраних послова.

- Све је било позитивно, на шта сам изузетно поносна, а ревизији и инспекторима сам дала све податке, те информисала их о сумњивом трошењу новца. Лицемјерно је што се Министарство касније правдало одлуком Предсједништва БиХ о отварању нових дипломатско-конзуларних представништава - додала је Сајићева.

Она је нагласила да је тачно да је Предсједништво БиХ донијело наведену одлуку, али нико није наложио нелегалне и противзаконите активности.

- Лицемјерно је што су кабинет бившег министра иностраних послова Бисере Турковић, као и она, узурпирали више пута надлежност Министарства и Предсједништва БиХ кршећи Уставом прописане надлежности и законе - рекла је она.

Поновила је да је Турковићева радила само у интересу своје политичке партије /СДА/ и за лични интерес.

- Моје колеге дипломате и ја смо често били у прилици да указујемо на узурпирање надлежности, кршење закона, недипломатско понашање, самовољу и бахато трошење буџетских средстава што је радила бивши министар. Турковићева би се дијаспоре сјетила само пред изборе. У Баварској борави више од 70.000 људи из БиХ, а од августа у конзулату је упражњено мјесто конзула за конзуларне послове. Толико о бризи за дијаспору - закључила је Сајићева.