latinica  ћирилица
01/02/2023 |  11:14 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Випотник у Вишеграду о рјешавању проблема плутајућег отпада (ВИДЕО)

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, Бојан Випотник, разговарао је са начелником Вишеграда, Младеном Ђуревићем и директором Хидроелектране "Вишеград", Недељком Перишићем о рјешавању проблема плутајућег отпада. Министар је обишао локацију гдје се зауставља плутајући отпад.
Вишеград - Випотник, Ђуревић, Перишић - Фото: СРНА
Вишеград - Випотник, Ђуревић, ПеришићФото: СРНА

У јануару, ријека Лим, која од Црне Горе и Србије до Републике Српске протиче кроз десет општина, у Вишеград доноси највећи отпад. Три државе - Србија, Црна Гора и БиХ, на иницијативу Републике Српске, и даље покушавају да се ухвате у коштац са овим проблемом.

- У посљедњем тренутку смо за рјешавање ових проблема и уколико их не будемо ријешили експедитивно и храбро бојим се да ћемо у времену које долази имати велике проблеме са нашом примарном дјелатношћу, а то је производња електричне енергије - истакао је Недељко Перишић директор "ХЕ на Дрини".

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић навео је да се нада да ће и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник, наћи и времена, ресурса и разумјевања за ове проблеме који су не само проблем Вишеграда него и Републике Српске, а и регије.

- Морам напоменути да смо ми након поплава и настанка ове ситуације били у контаксту са Перишићем, са Републичком управом цивилне заштите и послали смо одмах из министраства дописе ресорним министарствима Црне Горе, Србије и Федерације као и у Савјет министара захтјев за поновни састанак по овом питању - каже Випотник.

Истиче да би очекивани састанак могао бити већ у другој половини фебруара.