latinica  ћирилица
01/02/2023 |  12:29 ⇒ 12:29 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Надам се да ће буџет бити усвојен у првом кварталу

Министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија рекао је да се нада да ће буџет институција БиХ за ову годину у Парламентарној скупштини БиХ бити усвојен у првом кварталу ове године.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

- Ако не буде блокада, мислим да је најкасније до краја првог квартала крајњи рок када парламент треба да усвоји буџет за 2023. годину - рекао је Тегелтија.

Он је навео да су пројекције врло јасне, да су израђене у претходном периоду и да буџет износи око милијарду и двјесто, милијарду и тристо милиона КМ за финансирање институција и исто толико за сервисирање спољног дуга.

Тегелтија је истакао да је Министарство финансија и трезора цијелу годину радило на изради буџета, те да оно што недостаје том министарству јесте Глобални фискални оквир, односно колико средстава институције на нивоу БиХ добијају са јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање БиХ.

- Да би буџет био усвојен мора да буде усвојен Глобални фискални оквир БиХ - навео је Тегелтија и појаснио да Глобални фискални оквир треба да одобри Фискални савјет БиХ, а чине га премијери и министри финансија Републике Српске и ФБиХ, предсједавајући Савјета министара и министар финансија и трезора у Савјету министара.

Он је изразио наду да ће процес формирања Фискалног савјета бити брзо завршен, да ће бити постигнут договор о Глобалном фискалном оквиру, а онда тај мање-више технички дио посла остаје на Министарству финансија и трезора.

- Послије тога све је лако и све ће бити завршено. И у тим разговорима о формирању Савјета министара обавезали смо се да буџет буде усвојен и то није написано у споразуму, али се надам да ове блокаде о којима се почиње причати у ФБиХ неће пренијети на Савјет министара - рекао је Тегелтија.

Тегелтија је напоменуо да ће, ако се настави са блокадама, послије тога све бити упитно.