latinica  ћирилица
01/02/2023 |  14:59 ⇒ 19:40 | Аутор: sputniknews.com

Петковић: Приштина послала специјалце у Лепосавић; Спрема се градња нових база, Срби протестују

Аљбин Kурти данас је са тешком механизацијом и специјалном полицијом започео нелегалне радове на српској земљи у општини Лепосавић, конкретно селима Дрен и Лешак коју је бесправно узурпирао 16. јануара некаквом једностраном одлуком о експропријацији, саопштио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.
Петар Петковић (Фото: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Петар Петковић (Фото: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

У засеоку Засеље, јутрос су Kуртијеви представници започели радове на проширењу пута који од магистралног пута води до врха брда које је обухваћено нелегалном експропријацијом, наводи Петковић.

- О овој новој узурпацији српске земље на сјеверу Kосова и Метохије јутрос сам директно обавијестио и све међународне представнике, као и лично посредника у дијалогу Мирослава Лајчака. Изнио сам јасан захтјев да међународни представници зауставе нове једностране потезе Kуртија на сјеверу и противправне радове у општини Лепосавић којима се одузима земља српских домаћина и планира рушење чак и српског гробља, зарад изградње нове нелегалне полицијске базе - саопштио је Петковић.

Одлуку о нелегалној експропријацији Приштина је донијела са јасном намјером Kуртија да изазове нове тензије и кризу на терену, наводи Петковић.

У току је миран протест мјештана Дрена код Лепосавића због радова који се данас изводе на њиховим имањима које је Приштина узурпирала експропријацијом, јавља Косово онлајн.

Заједно са окупљеним мјештанима су предсједник привременог органа Лепосавића Зоран Тодић и члан предсједништва Српске листе Славко Симић.

Тодић је припаднику тзв. косовске полиције који је дошао да разговара са окупљенима пренио став мјештана да се не слажу са било каквим почетком радова који су започели без њиховог знања.