latinica  ћирилица
01/02/2023 |  15:15 ⇒ 15:17 | Аутор: СРНА

Гњатић: Изједначити платне коефицијенте

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић сматра да се платни коефицијенти запослених у просвјети и култури морају изједначити са коефицијентима осталих буџетских корисника.
Драган Гњатић - Фото: РТРС
Драган ГњатићФото: РТРС

Гњатић је рекао да свако повећање плата подржава и уважава, али да је незадовољан испуњавањем одредби меморандума које је Влада Републике Српске потписала 2017. године, у којем је било предвиђено уједначавање платних коефицијената радника у образовању, науци и култури на позицијама високе школске спреме са осталим корисницима буџета.

Гњатић, који данас у Петрову присуствује састанку добојског Регионалног одбора Синдиката образовања, науке и културе, уз учешће представника предшколских установа, основних и средњих школа, институција културе и науке, те високообразованих институција ове регије, поручио је да ће у рјешавању овог питања разговарати са ресорним министрима и Владом.

Он је указао на бројне проблеме када су у питању предшколске и установе културе које се финансирају из буџета локалне заједнице, те најавио активности на добијању посебног колективног уговора за предшколске установе и посебног колективног уговора за институције културе које се финансирају из буџета локалне заједнице.

Предсједник Регионалног одбора Синдиката образовања, науке и културе Божица Глигорић рекла је да мора да се ради на томе да се ова бранша и професија ставе барем у равноправан положај са осталим запосленим у јавном сектору са високом стручном спремом.