latinica  ћирилица
01/02/2023 |  15:38 ⇒ 18:20 | Аутор: РТРС

Ђокић у Сребреници; Рјешавати проблеме с нисконапонском мрежом (ВИДЕО)

Рјешавање проблема са нисконапонском мрежом у удаљеним сеоским подручјима Сребренице, покретање Бање Губер и накнада за минералне сировине, теме су састанка министра рударства и енергетике Петра Ђокића и начелника општине Сребреница Младена Грујичића. Ђокић је посјетио и рудник олова и цинка Сасе код Сребренице.
Ђокић у обиласку рудника олова и цинка "Сасе" Сребреница - Фото: РТРС
Ђокић у обиласку рудника олова и цинка "Сасе" СребреницаФото: РТРС

Ђокић је током данашње посјете Сребреници разговарао подршци ове локалне заједнице Руднику олова и цинка "Сасе" као најзначајнијем привредном субјекту који знатна средства издваја у општински буџет.

- Подршка је и до сада била задовољавајућа, а данас смо говорили о потреби да општина помогне да се у овдашњем Средњошколском центру отвори одјељење за образовање за рударска занимања. У руднику недостаје кадар, а посла има. Неопходно је обезбиједити образовање млађег кадра за рад у тој компанији која је модернизовала производњу - истакао Ђокић након састанака са начелникомопштине Сребреница Младеном Грујичићем.

Нагласио је да ће се заложити да "Електро-Бијељина" кроз свој програм за 2023. годину обухвати измјештање и реконструкцију дијела нисконапонске мреже и далековода на подручју Сребренице како би се стабилизовало електроснабдијевање ове општине.

Разговарано је и о оживљавању бањских капацитета и кориштењу изворишта сребреничке љековите воде Губер, истичући да је формиран специјализовани тим у којем су и представници овог министарства за израду елебората и поновног покретање рада овог лијечилишта.

- Сребреница је општина од посебне важности и потребно јој је и даље посвећивати посебну пажњу. Одређена питање за ову општину сматрају се изузетно важним и изазивају медијски публицитет док се истим питањима у другим срединама не придаје никаква пажња - нагласио је министар.

Начелник Сребренице Младен Грујичић захвалио је Ђокићу за посјету и рекао да се разговарало о подршци рударству, истичући да Рудник олова и цинка "Сасе" годишње уплати 1,2 милиона КМ пореза на буџет ове општине, те пружа помоћ реализацији разних пројеката као друштвено изузетно одговорно предузеће.

Ддао је да је разговарано о енергетским пројектима, измјештању далековода што би омогућило покретању капацитета у индустријској зони у Зеленом Јадру, те оживљавању кориштења бањских капацитета у чему посебну подршку пружа ресорно министарству на чијем је челу министар Ђокић.