latinica  ћирилица
01/02/2023 |  15:42 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Додик: Направити механизам да не долази до застоја; БиХ да функционише у складу са Уставом (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковиће састали су се данас у Бањалуци, гдје су разговарали о могућностима реализације пројеката који су тренутно у застоју. У фокусу разговора било је и питање амбасадора.
Додик - Конаковић - Фото: РТРС
Додик - КонаковићФото: РТРС

- Изразили смо задовољство што смо формирали Савјет министара. Чекају нас обимни послови који требају да се завршавају на нивоу БиХ. Биће питања која праве разлику између нас, али нема потребе да то потенцирамо, јер треба да будемо на линији да договоримо оно што можемо - истакао је Додик на конференцији за новинаре.

Нагласио је да ће се формирати тим правника, да у складу са овлашћенима и Уставом, направе механизам да не долази до застоја из било којих разлога.

- Желимо да се афирмише уставна БиХ - навео је Додик.

Додик је поновио да Република Српска неће дати сагласност око питања санкција Русији.

- БиХ треба да настави да функционише како је Устав предвидио. То је једини начин да ова земља направи корак ка стабилизацији. Шмит се представља као лажни високи представник, и то питање треба да се стави на сто и да се ријешава. Улога међународна заједнице сада се показује као деструктивна - каже Додик.

Нагласио је да треба да се искључи утицај међународне заједнице у судовима, тужилаштвима и другим структурама.

- То треба да вратимо у власништво институција - рекао је Додик.

Додик је истакао да је данашњи састанак добра пракса.

- Основни принцип наше сарадње јесте да се редовно консултујемо о сваком питању и да покушамо доћи до консензуса - рекао је Додик.

Додик је рекао је да није донесена одлука о имену новог директора Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Одговарајући на питање новинара да ли ће то бити Зоран Тегелтија, који обавља функцију министра финансија и трезора у Савјету министара, Додик је рекао да је Тегелтија најстручнији из те области, али да тек треба о томе разговарати с њим.

- Индиректни порези припадају нашој страни и ми ћемо именовати неког, за сада нисмо донијели одлуку - рекао је Додик.

Додик је затражио да се врати пракса да у амбасадама буду заступљена сва три конститутивна народа, док је Конаковић признао да се шокирао сазнањем о једнонационалним амбасадама.

Додик је изјавио је данас да нема разлога за застој при отварању конзулата Русије у Бањалуци, као и да је Српска против увођења виза Руској Федерацији.

Додик је напоменуо да је раније на сједници Предсједништва БиХ донесена одлука о отварању конзулата Руске Федерације у Бањалуци, те да је остао само оперативни дио да би се отворило конзуларно представништво.

Конаковић је навео да су све одлуке Предсједништва обавезујуће, али да њега више интересује рад конзулата у Новом Пазару, Ријеци и у Тирани у чијем је отварању учествовала министарка у прошлом сазиву Савјета министара Бисера Турковић, која је кадар СДА.

Конаковић је истакао да је најважнија порука да ће често комуницирати са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

- Има много отворених питања. Свјесни смо разлика које постоје међу нама, али можемо функционисати. Вратићемо политичко повјерење у БиХ, уважавајући Устав, ентитете и све нивое власти - навео је Конаковић.

Навео је да је важна реализација свих пројеката.