latinica  ћирилица
01/02/2023 |  16:21 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Стојичић-Рајић: Иновирати акте због уоченог непримјереног понашања дјеце и вршњачког насиља

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић одржала је данас састанак са Омбудсманом за дјецу Српске Горданом Рајић и замјеником Омбудсмана за дјецу Јованком Вуковић, саопштено је из Биро аза односе с јавношћу Владе Српске.
Стојичић - Рајић (Фото: Влада Српске) -
Стојичић - Рајић (Фото: Влада Српске)

На састанку је било ријечи о досадашњој сарадњи, примјени и потреби за иновирањем потписаних аката као и о наставку сарадње са циљем повећавања свијести о правима и дужностима дјеце у предшколским установама, те у основним и средњим школама.

Саговорници су анализирали претходно дефинисане акте и констатовали да због уоченог непримјереног понашања, али и вршњачког насиља у васпитно-образовним установама постоји додатна потреба за иновирањем аката, те доношењем нових у складу са искуством из региона и свијета, а све с циљем заштите интереса дјеце.

На састанку је разговарано и о видео надзору у школама и предшколским установама, фотографисању и снимању ученика, потенцијалима који постоје са циљем спречавања непримјереног понашања и насиља у школама као и о темама о којима ученици могу да разговарају са просвјетним радницима на часовима одјељенске заједнице и у оквиру факултативних и необавезних предмета.

Рајићева је Стојичићевој представила план активности за које ће у наредном периоду тражити сагласност Министарства просвјете и културе у вези са активностима у школама са циљем повећавања свијести ученика о њиховима правима и дужностима.

На састанку је изражена обострана заинтересованост да се настави са развојем институционализоване сарадње у најбољем интересу ученика, наводи се у саопштењу.