latinica  ћирилица
01/02/2023 |  18:34 | Аутор: СРНА

Митровић: Никада није урађена анализа шта би добили укидањем акциза на гориво

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић изјавио је да никада ни од једне институције није добио податак колико би укидањем акциза на гориво било обезбијеђено средстава и гдје би она била уложена.
Војин Митровић - Фото: СРНА
Војин МитровићФото: СРНА

Митровић је рекао да такве анализе никада није било и да се залаже за то да свака мјера која буде пред Савјетом министара или Владом Републике Српске буде добро анализирана, оправдана и да буде у корист грађана Републике Српске и БиХ.

- Сметало ми је и док сам био у Савјету министара. Имали смо окдлуку о забрани извоза пелета и одређених дрвних сортимената, али никада ни од једне институције нисмо имали ниједну озбиљну анализу која би показала шта одређена мјера и одлука доноси позитивно, а шта негативно - рекао је Митровић за БХТ1.

Он тврди да никада није урађена анализа колико БиХ тренутно производи пелета и осталог огревног материјала и колико има робних вишкова.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ обавио је јуче расправу о Извјештају Заједничке комисије оба дома парламента о усаглашавању текста Закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ.

Овај законски приједлог подразумијева укидање акциза на све врсте горива на период од шест мјесеци. Његовим усвајањем гориво би било јефтиније за 35 до 40 фенинга.

Укидање акциза односи се на дизел и остала гасна уља, петролеј, безоловни моторни бензин, моторни бензин, лож-уље, течни нафтни гас за погон моторних возила, биогорива и биотечности.

Овим приједлогом, по истеку шест мјесеци, остављена је могућност Савјету министара да својом одлуком продужи за три мјесеца дефинисани износ акцизе.