latinica  ћирилица
01/02/2023 |  19:22 ⇒ 19:38 | Аутор: sputniknews.com

Русија у УН упозорава: Западне земље стварају ризик од сукоба нуклеарних сила

Испоруке западног оружја Кијеву које се користи за гранатирање цивила у Донбасу повећава вjероватноћу за сукоб између нуклеарних сила, саопштила је руска делегација на пленарној сjедници Конференције за разоружавање у УН.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Све дубљим уплитањем у војну конфронтацију у Украјину путем испорука оружја, обуком плаћеника и пружањем обавjештајних информација, Француска, САД и Велика Британија стварају реалне ризике од директног оружаног сукоба између нуклеарних сила - упозориле су руске дипломате.

Истовремено подсjећају да због испорука западног наоружања и муниције Оружаним снагама Украјине у Донбасу свакодневно гину људи.

- Таква подршка режима у Кијеву у супротности је са изјавама званичних представника тих земаља о томе да је ситуацију у Украјини потребно рijешити политичким и дипломатским путем. То доводи до продужавања сукоба и бројних жртава - оцjењују руски представници.

Русија је раније упутила протесну ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да се земље НАТО-а "играју ватром" испоруком оружја Украјини.