latinica  ћирилица
01/02/2023 |  19:28 ⇒ 22:28 | Аутор: РТРС

Конаковић: Ускоро ћу посјетити Београд, Загреб и Подгорицу (ВИДЕО)

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је у емисији Телеринг наше телевизије, да ће ускоро посјетити Београд, Загреб и Подгорицу.
Елмедин Конаковић у Телерингу - Фото: РТРС
Елмедин Конаковић у ТелерингуФото: РТРС

- Потребно је градити мостове и то је наш концепт политике - рекао је Конаковић.

Истакао је да је основ транспарентност и сарадња.

- Пред нама су многи процеси и пројекти - рекао је Конаковић, који је и лидер странке Народ и правда.

Конаковић је коментарисао и проблеме око избора Владе ФБиХ.

- Доманиција СДА у Клубу Бошњака федералног Парламента остварена је куповином, уцјенама, према делегатима и сицилијанским методама. Ми смо дошли у завршну фазу у којој ћемо потврдити руководство предсједника и потпредсједника, доставити име премијера и доказати двије озбиљне већине у Представничком дому и Дому народа Парламента ФБиХ - навео је Конаковић.

Конаковић је рекао да неће бити страначки министар, него на нивоу БиХ, додајући да представља све грађане и оба ентитета.

- У Министарству сам затекао заиста лоше стање. Катастрофалне нарушене људске односе. На позицијама су распоређени људи који нису спремни да се баве тим позицијама. Затекао сам аутократију. Једно поприлично опсадно стање. Ја тако не радим и живим - рекао је Конаковић.

Он је навео да је дипломатско-конзуларна мрежа БиХ скуп зграда у којима нико ни са ким не функционише и нема везу са централом.

Конаковић је указао на досадашњи нерад Министарства иностраних послова када је ријеч о конзулатима у Ријеци и Новом Пазару.

- Радимо на томе да ти конзулати прораде - рекао је Конаковић.

Он је истакао да ће одмах бити смијењени и људи у одређеним агенцијама којима су истекли мандати, те да ће прва бити Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ.

- То је кључно оружје које користи режим као притисак на све нас политичке опоненте. ОБА је постала симбол за обрачунавање са политичким опонентима - рекао је Конаковић и додао да на чело ОБА-е треба да дође професиналац који ће Агенцију вратити у професионалне оквире.

Он је навео да су чланови странака "осморке" лидерима СНСД-а Милораду Додику и ХДЗ-а Драгану Човићу дали директан и коректан приступ у разговорима.

Конаковић је рекао да ће његова сарадња са члановима Предсједништва БиХ бити изузетно професионална, додајући да уважава рад српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић и да имају добру и отворену комуникацију.