latinica  ћирилица
01/02/2023 |  20:10 ⇒ 22:58 | Аутор: РТРС

Додик: Филм "Олуја" важан за историју српског народа (ВИДЕО)

Филм "Олуја" је важан не само за филмску индустрију, него и за нашу историју, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик на премијери филма "Олуја" у Бањалуци.
Премијера филма Олуја - Милорад Додик - Фото: РТРС
Премијера филма Олуја - Милорад ДодикФото: РТРС

Додик сматра да је ово најбоља платформа како би се догађаји који су обиљежили историју српског народа на најбољи могући начин забиљежили и предали будућим генерацијама.

- Ово је медиј који је некако најприкладнији за млађе генерације које јесу генерације које се на тај начин едукују спознају истину о многим стварима - рекао је Додик.

Додик је пожелио успјех екипи филма "Олуја".

- Вјерујем да ће се на бази успјеха који остварује у оквиру емитовања овог филма мотивисати да се прихвате неке нове теме сличног садржаја који ће на најбољи могући начин опет приказати управо те догађаје - поручио је Додик. 

Према његовим ријечима, филм јесте универзална и умјетничка прича, али свакако тема страдања људи и појединаца.

- Познато је да су у "Олуји" страдали цивили, да су бомбардовани на Петровачкој цести, да је било заистра трагичних појеидначних судбина. То заиста треба да буде забиљежено и да остане запамћено да су они страдали искључиво зато што су припадали једном народу - рекао је Додик.

Филм "Олуја", у режији Милоша Радуновића, премијерно је приказан вечерас у Бањалуци.

Ово је први пројекат српске кинематографије који говори о страдању српског народа у Хрватској 1995. године.