latinica  ћирилица
01/02/2023 |  21:28 | Аутор: РТС

Срби из села Дрен остају на стражи, траже да се обуставе радови

Житељи села Дрен и других заселака одлучили су да ноћ проведу на путу који води ка њиховим имањима, гдје се ради на отварању нових путева и проширењу постојећих због градње полицијске базе.
Космет (Фото: Спутник / Теодор Анастасијевић) -
Космет (Фото: Спутник / Теодор Анастасијевић)

Уз присуство полиције почели су радови на путу који води од магистралног пута из правца Лепосавића до засеока Засеље у Лешку, и надаље до врха брда на ком је, према одлуци владе у Приштини, извршена нелегална експропријација земљишта.

Предсједник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић рекао је да се ради на проширењу постојећих путева који пролазе кроз имања Срба, како би се изградила полицијска база.

Житељи села Дрен и других заселака окупили су се данас на мирном протесту, а у вечерњим сатима су одлучили да ноћ проведу на путу који води ка њиховим имањима.

Траже да се радови на узурпираном земљишту обуставе.

Одлуку о експропријацији приватних имања у насељима Дрен и Лешак код Лепосавића донела је Влада у Приштини 16. јануара - без сагласности власника.

- Ради се о површини више од 83 хектара, од чега је 13 парцела у приватном поседу, а седам у друштвеној својини - пренио је Тодић.

Објаснио је да се међу експроприсаним парцелама налази и сеоско гробље у Дрену, због чега су житељи села посебно револтирани и огорчени.

- Они траже моментално обустављање свих радова и не дозвољавају да им се тренутно одузме њихова очевина и дедовина - рекао је Тодић.

Представници општине у Лепосавићу су од првог дана након сазнања о експропријацији предузели пружање правне помоћи власницима чија су имања обухваћена одлуком.