latinica  ћирилица
02/02/2023 |  08:00 ⇒ 12:17 | Аутор: СРНА

Обиљежавање 99 година од смрти Алексе Шантића

Данас ће бити обиљежено 99 година од смрти великог пјесника Алексе Шантића служењем парастоса и полагањем цвијећа на његовом гробу на православном гробљу Бјелушине у Мостару, саопштено је из Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета".
Алекса Шантић (Фото: архив РТРС) -
Алекса Шантић (Фото: архив РТРС)

- Позивамо све заинтересоване Мостарце да нам се придруже и одају помен нашем великом пјеснику - саопштено је из "Просвјете".

Обиљежавање 99 година од Шантићеве смрти у његовом родном Мостару Градски одбор СПКД "Просвјета" организује заједно са Српском православном црквеном општином и Српским пјевачким и културно-умјетничким друштвом "Гусле".

Алекса Шантић рођен је 27. маја 1868. године у Мостару, гдје је провео највећи дио свог живота. Шантић је највећа дјела стварао крајем 19. и почетком 20. вијека.

Шантић је аутор антологијских пјесама "Остајте овдје", "Емина", "Вече на шкољу", "Не вјеруј", "Претпразничко вече", а његов пјеснички опус има више од 700 пјесама.

Своју највећу пјесничку зрелост Шантић је достигао између 1905. и 1910. године када су и настале његове најљепше пјесме.

Шантићева поезија је пуна снажних емоција, љубавне туге, али и бола и пркоса за социјално и национално обесправљен народ којем је и сам припадао.