latinica  ћирилица
02/02/2023 |  09:36 ⇒ 10:29 | Аутор: СРНА

Сајић: У Баварској више нема обавеза које се односе на вирус корона

Генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић изјавила је данас да у Баварској више не постоји обавеза која се односи на вирус корона.
Вера Сајић - Фото: РТРС
Вера СајићФото: РТРС

- То значи да од јуче престаје да важи уредба о мјерама заштите од инфекције што је навео и министар здравља ове покрајине. Многи министри савезних покрајина у Њемачкој позвали су владу ове земље да укине корона прописе - рекла је Сајићева за Срну.

Она је истакла да је у већини савезних покрајина Њемачке инциденција заразе ослабила, док је степен имунизације становништва веома висок.

- Заштитне мјере су сада концентрисане на њих неколико што произилази из савезног закона и служе за заштиту посебно рањивих субјеката. Прописи о тестирању и карантину истекли су јуче, а самим тим и обавеза петодневне кућне изолације. Није више обавезно ни ношење заштитних маски у јавном превозу, а неће бити продужени ни прописи за тестирање у школама и установама које се брину о дјеци - прецизирала је Сајићева.

Она је навела да ће све више бити примјењиван принцип личне одговорности и обзира према угроженим лицима.

- Подсјетићу да је посљедња уредба савезне Владе о вирусу корона донесена у октобру 2022. године и важи да 7. априла ове године. Заштитне мјере које се односе на објекте за угрожена лица остају на снази, а произилазе из савезног закона - рекла је Сајићева.