latinica  ћирилица
02/02/2023 |  10:28 ⇒ 11:12 | Аутор: Агенције

Вучић: Отворено о ономе с чим се суочавамо, а не пребацивање одговорности (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас, на посебној сједници Скупштине Србије на чијем је дневном реду извјештај о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара, да је дошао у парламент да би искрено и отворено подијелио са свима шта нам као народу предстоји и са чим се суочавамо, а не пребацивање одгворности.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr.) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr.)

Вучић је казао да су Срби са КиМ били на различите начине нападани од приштинског режима у претходном периоду.

- Хвала свима што смо у могућности да представимо извјештај и говоримо о свим кључним проблемима. Није сврха да се пребаци одговорност на овај дом, нити на наш народ, нити на било кога - истакао је Вучић и поручио да од одговорности никада није бјежао већ као предсједник доносио најтеже одлуке, као и да су оне биле увијек у највећем интересу српског народа и грађана Србије.

Сврха је да изађем пред вас и да искрено и отворено поделим шта нам као народу предстоји и са чим се саучавамо, навео је Вучић.

Поручио је да ће се, као што је и до сада чинио, са још више снаге и срца борити, посебно, како је рекао, кад је видио како су га дочекали они који су одговорни за то што се данас збива.

- Желим да кажем грађанима шта се догађа и какве су посљедице наших поступака и за шта се боримо и о чему разговрамо. Данас ћу говорити и указати на све најлошије тачке тзв. француско - њемачке иницијативе и ништа нећу да сакријем - рекао је Вучић и додао да ће говорити о оним најтежим тачкама, а не оним љепшим.

Хоћу да будем одговоран и поштен према грађанима Србије, нема влада нити скупштина шта да крију од грађана, навео је Вучић.

Много је питања, а мало одговора

Много је, наводи, питања о КиМ, више од 600 година трају, а мало је одговора.

Подсјетио је и да је егзодус Срба са КиМ почео 1981. године.

- Јесмо ли икада размишљали шта смо све урадили или нам је Косово постало само мета политичког поткусуривања. За мене је Косово више од тога - навео је Вучић.

Рекао је да ће изнијети све оно што је најгоре за Србију, то су околности, тренутак, моментум, временски оквир у коме се све дешава.

- Данас присуствујемо некој врсти трећег свјетског рата који ће бити обимнији у мјесецима пред нама. Овај сукоб биће само тежи и већи. Када имамо то у виду јасно је да неки мали не могу да имају онолико слободе како би ти мали жељели да имају и за живот и доношење одлука. Ми смо једна од ретких земаља која сама доноси одлуке. Поносан сам због тога на такву Србију - истиче Вучић.

Приштина не жели ЗСО, већ само да изазове ратни сукоб

Приштина не жели да формира Заједницу српских општина на КиМ иако је то предвиђено Брислеским споразумом још 2013. године, већ само да изазову ратни сукоб и Србију сукобе са НАТО-ом и цијелим свијетом, а себе представе као жртву и балканског Зеленског, рекао је предсједник Вучић.

Он је нагласио да је приштински режим почео да малтретира Србе на КиМ само са циљем да их унизи и изазове сукоб. Додао је да је цијела игра била у томе и тада су зато почела хапшења Срба.

Вучић је рекао да је Приштина након повлачења Срба из косовских институција заказала изборе у децембру у четири српске општине на сјеверу КиМ и онда, иако су обећали да ће их одложити, само 12,5 сати прије озваничење те одлуке, коју су већ знали, послали специјалце да зазуму просторије општинских изборних комисија на сјеверу КиМ.