latinica  ћирилица
02/02/2023 |  10:37 ⇒ 10:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Ники Хејли се кандидује за предсједничке изборе 2024.

Један од кључних чланова кабинета бившег америчког предсједника Доналда Трампа, Ники Хејли, кандидоваће се за предсједника САД из редова републиканаца 2024. године, објавио је данас Тајмс.
Ники Хејли (Фото: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN) -
Ники Хејли (Фото: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN)

Хејли, која је двије године била Трампова амбасадорка при Уједињеним нацијама, рекла је да ће кандидатуру званично објавити 15. фебруара, иако је она раније обећала да неће изазивати Трампа (76), уколико се он поново кандидује.

Трамп је рекао у новембру да залаже за свој нови избор у Бијелој кући и он је до сада једини озбиљан кандидат који је рекао да је дефинитивно у трци.

Хејли (51) себе је представила као дио нове генерације републиканских лидера.

Хејли, према анкети Морнинг консалта, у просјеку има само три процента подршке у републиканским примарним анкетама јавног мњења за предсједничке изборе 2024, иза Трампа са 48 одсто, гувернера Флориде Рона Десантиса са 31 одсто и Трамповог потпредсједника, Мајка Пенса, који такође има једноцифрену подршку.

Прије него што се придружила Трамповој администрацији, Хејли је провела шест година на функцији гувернера Јужне Каролине, а 2016. године када је Трамп освојио предсједничку функцију, она је подржала сенаторе Теда Круза и Марка Рубија на републиканским предизборима, рекавши у то вријеме да је Трамп “све што гувернер не жели у предсједнику“.

Када је Трамп добио номинацију, Хејли је рекла да ће гласати за њега као републиканског кандидата, али да није његов "обожаватељ".