latinica  ћирилица
02/02/2023 |  10:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Беч: Двије доживотне казне због помагања џихадисти

Суд у Бечу изрекао је затворске казне четворици од шест мушкараца оптужених да су помогли џихадисти у припреми терористичког напада у Бечу 2020. године.
Затвор - Фото: илустрација
ЗатворФото: илустрација

У том нападу је нападач (20) убио четири особе у ресторанима у центру Беча, а међу изреченим затворским казнама су и двије доживотне.

Шесторица оптужених се терете за пружање помоћи нападачу који је сам извршио напад у којем је повријеђено више од 20 људи.

Већина оптужених је подржавала милитанте Исламске државе, као и нападача Кујтима Фејзулаја, али су негирали да су знали да он планира напад.

Суд је осудио двојицу од шесторице на доживотни затвор као саучеснике у убиству.

Један од њих је продао Фејзулају пушку и муницију коришћене у нападу, а други осуђени на доживотну казну је Хејдајатолах З. који је недјељама прије напада живио заједно са нападачем и помогао у припреми оружја за напад.

Још два мушкарца осуђена су на 20 и 19 година затвора.

Преостала двојица проглашена су кривим да су чланови терористичке организације, али су ослобођени оптужби за саучесништво у убиству и осуђени су на двије године затвора.

Међу двојицом којима су изречене блаже казне је и Аријанит Ф. са КиМ који је одвезао нападача у Словачку у неуспјелом покушају куповине муниције.

Од шесторице оптужених, старости од 22 до 32 године, пет је осуђено због учешћа у терористичкој организацији.

Полиција је убила нападача Фејзулаја који је држављанство Аустрије и Сјеверне Македоније.