latinica  ћирилица
02/02/2023 |  11:03 ⇒ 12:17 | Аутор: СРНА

Одбрана митрополита Јоаникија и осморице свештеника затражила ослобађајућу пресуду

У завршној ријечи пред Основним судом у Никшићу на суђењу Његовом високопреосвештенству митрополиту црногорско-приморском Јоаникију и осморици свештеника због оптужби да су молитвеним ходом 12. маја 2020. године прекршили наредбе Министарства здравља о спречавању опасне заразне болести, одбрана је затражила ослобађајућу пресуду.
Митрополит Јоаникије - Фото: СРНА
Митрополит ЈоаникијеФото: СРНА

Адвокати одбране су нагласили да ни митрополит ни свештеници нису починили кривично дјело које им се ставља на терет, јер молитвени ход који су организовали грађани, а они му се придружили, није проузроковао никакву посљедицу.

Одбрана је истакла да је након молитвеног хода 12. маја 2020. године први случај инфициране особе ковидом 19 у Никшићу забиљежен 22. јуна те године.

Адвокат Сава Костић рекао је да је у молитвеном ходу учествовало више од 20.000 људи, међу њима тадашњи митрополит Амфилохије и бројни посланици, страначки прваци, што је потврђено и видео-записима који су спроведени као доказни материја, те да се поставља питање због чега су полиција и тужилаштво као "окривљене" означили баш, митрополита Јоаникија /тада епископа будимљанско-никшићког/ и осморицу свештеника.

Костић је нагласио и да наредбе Министарства здравља о спречавању опасне заразне болести "не могу произвести кривична дјела", тим прије што у спорном периоду држава због пандемије корона вируса није уводила ванредно стање.

Он је судски поступак оцијенио историјским, као и да је његов исход велики испит за црногорско правосуђе.

Митрополит Јоаникије је у завршној ријечи поновио да се тог дана народ сам окупљао, а свештенство је урадило само оно што је требало и што се од њих очекивало - придружило су се свом народу.

Тужилац Дејан Ђоројевић рекао је у завршној ријечи да остаје при свим наводима оптужбе и да се окривљени казне у складу са законом.

Осим митрополита Јоаникија, оптужени су свештеници Слободан Јокић, Драган Крушић, Данило Зиројевић, Василије Брборић, Жељко Ројевић, Остоја Кнежевић, Мирко Вукотић и Никола Маројевић.

За овај прекршај прописана је новчана казна или казна затвора до једне године.

Спорног дана у Никшићу прослављао се празник Светог Василија Острошког Чудотворца, који је слава Саборне цркве и града и народ је кренуо у литију која се традиционално организује 12. маја од 1996. године.