latinica  ћирилица
02/02/2023 |  11:12 ⇒ 11:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Срби су барикадама покушали да се чује њихов глас (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су се Срби, када су подигли барикаде на сјеверу КиМ крајем прошле године, трудили и водили их дисциплиновано и организовано, да су покушали да се чује њихов глас.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/ Зоран Жестић) -
Александар Вучић (Фото: Танјуг/ Зоран Жестић)

Он је на скупштинској сједници рекао да их је тада чуо само један мали дио западног свијета и то за нијансу више "они преко океана него из Европе".

Како је рекао, Србија у томе није учествовала, била је уз свој народ, али Срба су се постидјели неки из опозиције због барикада.

- Ја нисам јер сам знао да су устали јер им је доста свега. У свим депешама, актима од Брисела, Берлина, стајало је да Србија диже барикаде и да мора да одговара, што је приштински режим користио желећи сукобе и желећи да покаже да је Србија зло са којом мора да се заврши, а Срби протјерају за сва времена - рекао је он.

Према његовим ријечима, најтежи састанци су му били у Рашки, јер су Срби били одлучни да се не склањају са барикада.

- Молио сам их јер су нам важнији њихови животи јер знам да ови из НАТО-а не би трпјели. Молио сам их да се склоне јер сам желио да сачувам њихове животе. Знам колико су храбри, то су биле драматичне ноћи. Тада су градови прелазили буквално из руке у руку, као у филмовима. Мислим да сам урадио добар посао за њих да их сачувам од сукоба. Дајте да покушампо да сачувамно наше људе - рекао је Вучић.

Након тога, наставио је Вучић постаје јасно да нема лаког рјешења украјинског проблема, да на Западу то постаје све израженије, а он изложенији притисцима и жестоким нападима, нарочито на самиту у Тирани.

Тада је, истиче Вучић, одговорио "жестоко и српски", говорећи о свему што се збивало од 1999-2008. године.

Према његовим ријечима, тада је први пут Србија добила француско-њемачку иницијативу, а 4. децембра нешто измијењени папир који од 13. децембра "постаје неформални оквир за Србију у оквиру приступања ЕУ"

- Прошло је на брзину, прихватило га је и пет чланица непризнавача (независности тзв. Косова). Ми смо на септембарски приједлог послали наш приједлог, све са чим јесмо и нисмо сагласни, све што је потребно да се уради другачије - рекао је Вучић.

Истиче да је важно да имају добре односе са Албанцима, али да Срби не страдају.

- Онда 20. јануара у Београд долази петорка, представници најмоћнијих западних земаља који су нам рекли да се надају да разумијем и да су они одлучни да ријеше проблеме, али да неће да дозволе нову ескалацију и проблеме на Балкану. У три реченице су саопштили да уколико се не прихвати рад на иницијативи и имплементацији, да ћемо се суочити са под један -заустављањем преговора са ЕУ, под два - са прекидом доласка инвестиција и повлачењем свих инвестиција и под три - са другим свеобухватним мерама које морају да покажу како пролазе они који се не усклађују са ЕУ - прецизирао је Вучић.