latinica  ћирилица
02/02/2023 |  12:04 ⇒ 12:12 | Аутор: СРНА

Кошарац и Конаковић о Трговској гори

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац примио је данас у Сарајеву министра иностраних послова Елмедина Конаковића, са којим је разговарао о проблематици изградње одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на Трговској гори.
Сарајево -  Кошарац и Конаковић - Фото: СРНА
Сарајево - Кошарац и КонаковићФото: СРНА

Кошарац и Конаковић заједнички су оцијенили да у претходном мандату Министарство иностраних послова кроз дипломатско-конзуларну мрежу није било у функцији званичних политика надлежних институција на свим нивоима власти у БиХ када је у питању предметна проблематика.

Узимајући у обзир јединствен став о неприхватљивости намјере Хрватске да у непосредној близини границе са БиХ гради спорно одлагалиште, као и закључке Предсједништва БиХ и Савјета министара, саговорници су изразили опредјељење да раде на овом питању, заједно са надлежним институцијама на свим нивоима власти у БиХ.

С тим у вези, наглашено је да ће у наредном периоду у фокусу заједничких активности бити упозвавање свих релевантних међународних институција, те званичних власти у Хрватској и Словенији, о јединственом ставу из БиХ када је у питању Трговска гора.

- Добра је и охрабрујућа порука да ће два министарства у сарадњи са ентитетским институцијама и именованим радним тијелима на међународном плану промовисати политике и интересе БиХ у случају Трговска гора. Нећемо одустати, јер нам је примарни циљ заштита здравља наших грађана и очување животне средине - поручио је Кошарац.

Саговорници су констатовали да је од кључне важности да, на темељу добрих билатералних односа, Хрватска и Словенија постигну договор и донесу рјешење о томе да Трговска гора није адекватна локација за изградњу одлагалишта.

Кошарац и Конаковић размијенили су мишљења и о европским интеграцијама као примарном спољнополитичком циљу БиХ. Постигнута је сагласност да два министарства потпишу споразум на основу којег ће бити омогућено да Министарство спољне трговине и економских односа БиХ има свог представника у Мисији БиХ у Бриселу.

- Ово питање нам је важно, јер Министарство на чијем сам челу има значајну улогу и видљивост у преузимању одређених европских директива и процеса који се тичу чланства у ЕУ, посебно имајућу у виду кандидатски статус за БиХ - навео је Кошарац.

Саговорници су се осврнули и на примјену Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ, с фокусом на постојећа отворена питања у контексту заштите домаће производње.

- Неопходно је да кроз анализу Споразума о стабилизацији и придруживању, у сарадњи са Делегацијом ЕУ, разговарамо и заједно радимо на усвајању одређених мјера које би значиле даљи напредак на европском путу, али и омогућиле нам да заштитимо домаћу производњу - рекао је Кошарац.

Тема данашњег састанка били су и стратешки пројекти у области енергетике и спријечавање блокада у њиховој реализацији, наводи се у саопштењу Министарства спољне трговине и економских односа.

Разговарано је и о даљем јачању и унапређењу економских односа у региону, при чему је закључено да је сваки институционални и регионални облик сарадње од користи за привреднике из Републике Српске и Федерације БиХ.

- Сматрам да је "Отворени Балкан" одлична шанса за домаће привреднике. Нажалост, чланство БиХ у овој регионалној иницијативи још је у домену политичких предрасуда, али сам увјерен да ћемо одређеним анализама утврдити предности које наша привреда може имати од ове иницијативе и да нећемо заостајати у регионалним облицима сарадње - поручио је Кошарац.

Министри су постигли договор о заједничким активностима министарстава на афирмацији и промоцији вриједности и позитивних резултата пословне заједнице у Републици Српској и Федерацији БиХ.