latinica  ћирилица
02/02/2023 |  12:32 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

Филмови РТРС-а награђени на Арт Фесту

Фестивал посвећен умјетности Арт Фест одржан је први пут, и то истовремено, у 11 градова Србије и у Бањалуци.
Фествал филмова - Фото: РТРС
Фествал филмоваФото: РТРС

Домаћини фестивала били су градови Београд, Нови Сад, Шид, Сремски Карловци, Ваљево, Ниш, Прокупље, Јагодина, Сјеница, Ковин, Сремска Митровица и Бањалука.

Сваки град учесник у ланцу Арт Феста имао је право да формира свој жири и да додијели своја признања филмовима за које сматра да се по квалитету издвајају од осталих. Од 18 филмова који су ушли у такмичарски програм жири је бирао по три који се посебно издвајају по вриједности. Радио телевизија Републике Српске истакла се изузетно успјешном продукцијом, као и награђеним ауторима и режисерима. Награђени су Денис Бојић за филм "Неки нови Бродвеј", Саша Берендика за филм "Сретен - заборављени вајар", те Милана Мајар за филм "Дијадем". 

Укупни побједник фестивала је прослављени режисер и професор режије на Факултету драмских умјетности у Београду Дарко Бајић са филмом "Линија живота" који је награђен у свих 12 градова у којима фестивал одржан.

Друго мјесто припало је Денису Бојићу за филм "Неки нови Бродвеј" који је стручни жири наградио у Сремској Митровици, Шиду, Сремским Карловцима, Јагодини, Београду, Нишу, Ковину и Сјеници. "Сретен - заборављени вајар" Саше Берендике налази се на трећем мјесту, а награђен је у Прокупљу, Шиду, Београду и Бањалуци, док је остварење Милане Мајар "Дијадем" добило признање као најбоље у Ковину.

Оснивач фестивала је Мирослав Бата Петровић. Одржавање Арт Феста подржало је Министарство културе и информисање Србије.