latinica  ћирилица
02/02/2023 |  13:24 ⇒ 13:24 | Аутор: РТРС

Јујић: Посјета Вучића и помоћ Србије од изузетног значаја

Најављена посјета предсједника Републике Србије Александра Вучића Републици Српској од изузетног је значаја, јер, према најавама, Вучић има намјеру да посјети поједине неразвијене јединице локалне самоуправе и уручи им значајну финансијску помоћ, истакла је данас министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић.
Сенка Јујић - Фото: РТРС
Сенка ЈујићФото: РТРС

- Ово није први пут да предсједник Србије на овакав начин помаже јединице локалне самоуправе, које имају статус неразвијених и изразито неразвијених. Свака врста помоћи овим општинама пуно значи јер су неке од њих у протеклом времену, између осталог, погођене природним непогодама као што су поплаве и земљотрес - рекла је Јујићева и унапријед захвалила на најављеној помоћи Србије грађанима Српске.

Јујићева је истакла да ресорно министарство има добру сарадњу са Министарством државне управе и локалне самоуправе Србије.

Додала је да се помоћ Владе Републике Српске за ове јединице локалне самоуправе наставља и у овој години.

Навела је да се ради о редовним средствима гранта за ове општине у износу од 3.000.000 КМ, али и подршци у суфинансирању пројеката код домаћих и међународних организација који финансирају пројекте јединица локалне самоуправе.

Ресорно министарство је у то име, у протеклој години, подржало реализацију 16 пројеката неразвијених и изразито неразвијених јединица локалне самоуправе, у укупном износу од 300.000 КМ.

- Министарство пружа посебну подршку неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе, у циљу смањења разлика у степену развијености и финансијског оптерећења у извршавању надлежности - нагласила је Јујићева.