latinica  ћирилица
02/02/2023 |  13:54 ⇒ 13:54 | Аутор: РТРС

Више од девет милиона КМ за уређење и санацију водопривредних објеката

Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о стању водопривредних објеката у Републици Српској, на територијама које припадају сливу ријеке Саве и потреби наставка радова на уређењу и санацији водопривредних објеката.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Задужени су Министарство финансија и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да обезбиједе неопходна средства од 9.300.000 КМ са урачунатим ПДВ, за провођење ових активности.

Јавна установа "Воде Српске" задужена је да у циљу провођења ових активности проведе поступак јавних набавки у складу са Законом о јавним набавкама БиХ.

У Информацији је наведено да је у периоду од 2020-2022 године санирано и уређено 445 километара примарне каналске мреже и 422 километра секундарне каналске мреже, а укупна вриједност изведених радова износи 13.200.000 КМ са ПДВ-ом.

Са до сада изведеним радовима, санирано је и уређено око 75 одсто водопривредних објеката, одбрамбених и ободних насипа и хидромелиорационих мрежа примарних, секундарних и терцијарних канала који гравитирају сливу ријеке Саве, наведено је у саопштењу Бирао Владе за односе с јавношћшу.

Влада Републике Српске усвојила је и Информацију о потреби финансирања Пројекта доградње и проширења система противградне заштите Републике Српске.

Задужени су Министарство финансија и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да обезбиједе средства у износу од 11.704.222 КМ са ПДВ-ом за реализацију прве фазе Пројекта доградње и проширења система противградне заштите Републике Српске.

У образложењу Информације се наводи да је овај пројекат, у времену климатских промјена једини адекватан одговор у циљу заштите од града пољопривредне производње, имовине и лица, због чега је ово пројекат од посебног значаја за Републику Српску, те постоји оправдан интерес да се обезбиједе средства за његово финансирање.

Пројекат ће се проводити у двије фазе, а предвиђена је и набавка авиона за противградну заштиту са уграђеним авиогенератором, куповина радара за радарски центар у Требињу, као и изградња објекта са инфраструктуром и путем, као и пројектовање и изградња 60 додатних аутоматских противградних станица, те 208 приземних генератора сребро-јодида.

Влада Републике Српске усвојила је и Информацију о потреби финансирања ремонта техничке опреме за оперативне послове противградне заштите.

Задужени су Министарство финансија и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да обезбиједе средства у износу од 775.000 КМ са ПДВ-ом за ремонт техничке опреме за оперативне послове противградне заштите.

На данашњој сједници донесена је и Одлука о изради стратегије одрживог развоја Републике Српске за период 2024-2030. година.

Влада Републике Српске усвојила је Одлуку о Политици медијске и информацијске писмености у Републици Српској за период 2023-2027. година.