latinica  ћирилица
02/02/2023 |  14:04 | Аутор: РТРС

Амбасада Русије: Прије "раскринкавања" провјерити податке и не ширити лажи

Амбасада Руске Федерације у БиХ сугерисала је појединим медијима у БиХ који шире лажне информације да провјере поуздане податке, како не би противријечили Вашингтону који издваја милионе долара за антируску пропаганду.
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

- Обратили смо пажњу на публикације у медијима о активностима сајта raskrinkavanje.ba, који се већ неколико година бави "анализом" свјетских вијести, између осталог, руских. Називајући то "провјером чињеница", аутори портала шире лажне информације и доводе у питање поуздане податке - наводи се у коментару.

Једна од тема коју је овај извор спиновао у покушају да привуче више читалаца, додају из Амбасаде, била је о америчким војно-биолошким програмима који су се спроводили у лабораторијама на територији Украјине.

Аутори таквих "истраживања", истиче се у коментару, усудили су се да претпоставе да је развој и модификација вирусних патогена, укључујући ковид 19, на украјинским полигонима "теорија завјере".

О неоснованости такве претпоставке свједоче званичне изјаве Вашингтона - координатор Савјета за националну безбједност САД Џон Кирби потврдио је да су амерички и украјински војни биолози радили на "научним" пројектима у Украјини, који су били нагло обустављени чим је започела специјална војна операције за заштиту Донбаса, очигледно како би се избјегло њихово откривање, наводи се.

Осим тога, додаје се у коментару, током специјалне војне операције добијени су бројни документи који потврђују природу истраживања која су се спроводила у украјинским биолабораторијима.

- С тим у вези, жељели бисмо дати један пријатељски савјет новинарима овог портала - ако сте већ преузели одговорност да се позабавите "раскринкавањем", онда се потрудите барем провјерити са приручницима из Вашингтона како им не бисте противречили. И још нешто - било би лијепо погледати ваш медијски извјештај о томе колико сте новца добили од тих 80 милиона долара које су САД издвојиле за антируску пропаганду. И већ на основу одговора на ово питање биће могуће извући закључак о томе колико је ваш ресурс поуздан - констатује се у коментару руске Амбасаде.