latinica  ћирилица
02/02/2023 |  14:15 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Осуде увредa имама из Козарца (ВИДЕО)

Градоначелник Приједора Слободан Јавор најоштрије је осудио вријеђање српског народа, православних вјерника и СПЦ имама из Козарца Амира Махића, на конференцији за новинаре, коју је организовао с представницима политичких партија и независних одборника у Скупштини града.
Козарац - Фото: РТРС
КозарацФото: РТРС

Јавор је нагласио да је изненађен говором мржње главног имама Меџлиса ИЗ Козарац Амира Махића.

Истакао је да је веома разочаран таквом изјавом, поготово датом на Савиндан, 27. јануара, када је Махић српског светитеља назвао секташем и зачетником фашизма на овом подручју.

Јавор сматра, да је то веома осјетљив моменат и говор мржње којим треба да се позабаве надлежни органи и институције у Приједору и на нивоу Републике Српске.

Истовремено је позвао грађане Приједора да буду мирни и достојанствени, те да не насједају на провокације, како би надлежни одрадили свој посао у овом случају.

Позвао је и Исламску заједницу БиХ, града Приједора и сусједних општина да се ограде од ових ставова, те најавио да ће наредне седмице поводом ових догађања сазвати посебну сједницу Скупштине града.

Потпредсједница Скупштине града Приједора Азра Пашалић осудила је изјаве Махића и навела да је његов говор о Светом Сави повриједио вјерске осјећаје Приједорчана православне вјероисповијести.

Предсједник приједорског Градског одбора СНСД-а Драгослав Кабић рекао је да се скандалозна изјава имама из Козарца мора осудити и да истражни органи морају спровести поступак да се види како и зашто неко шири вјерску мржњу међу грађанима Приједора.

- Бојим се да иза свега тога не стоји сам имам, него да је то нека друга политичка позадина партија које лоше стоје на територији БиХ, а поготово Републике Српске и које желе на овај начин да придобију неке политичке поене - рекао је Кабић.