latinica  ћирилица
02/02/2023 |  14:19 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

Конаковић: Тужно је да СДА Републику Српску сматра иностранством

Министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић оцјењује да је тужно то што СДА сматра да је његов одлазак у Бањалуку његова прва званична посјета као министра као и чињеница да они Републику Српску сматрају иностранством.
Елмедин Конаковић - Фото: РТРС
Елмедин КонаковићФото: РТРС

Он је навео да СДА "сарајевоцентричном" махалском политиком показује немар према осталим дијеловима БиХ, те да се такав однос не показује само према Републици Српској већ и дијеловима Федерације БиХ /ФБиХ/ у удаљеним крајевима.

- Њихови медији и њихови ставови да мој одлазак у моју Бањалуку значи моју прву званичну посјету као министра спољних послова потврђују то што ја говорим неколико година, а то је да је Република Српска ентитет прецизиран и позициониран Дејтонским споразумом - истакао је Конаковић.

Он је новинарима у Сарајеву након сједнице Савјета министара рекао да је у Бањалуку ишао као предсједник Народа и правде, те да се тамо састао са колегом из СНСД-а, Милорадом Додиком са којим је разговарао о нормализовању односа у БиХ.

Он каже да је ишао и зато да се почен радити у интересу људи, да престану блокаде и да напокон власт добије смисао, а да политичари не добијају плате на конфликту него на ономе што су обећали људима.

Коментаришући наводе СДА да ентитети не могу бити укључени у питања спољне политике, Конаковић је нагласио да је шеф спољне политике Предсједништво БиХ, као и да свакодневно комуницира са члановима тог тијела са којима усаглашава ставове, те да не види разлог зашто о томе не би могао разговарати са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

Говорећи о јучерашњем састанку са Додиком, Конаковић је додао да је договорено да се формира експертски-правни тим који ће се бавити питањем Хидроелектране "Бук Бијела", као и да ће један крак ауто-пута према Београду ићи преко Горажда према Санџаку.

Конаковић је истакао и да о питању руско-украјинских односа у БиХ постоје различити ставови, као и да је дао упутство амбасадама, дипломатско-конзуларним представништвима и мисијама БиХ при међународним организацијама да у својим ставовима прате ЕУ, те да тако и гласају.

Он је додао да је јуче разговарао са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем, као и да је већ три пута разговарао са колегом из Хрватске Горданом Грлићем-Радманом те за почетак наредне седмице најавио посјету Бриселу гдје ће разговарати са званичницима ЕУ.

Конаковић је нагласио да из техничких разлога његова прва посјета као министра спољних послова у Савјету министара неће бити у земље региона.