latinica  ћирилица
02/02/2023 |  14:33 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Од наредне године Жељезнице Српске улазе у холдинг (ВИДЕО)

Предузеће Жељезнице Републике Српске ће у 2024. годину ући организоване као холдинг са три зависна предузећа – за превоз путника, карго и инфраструктура, изјавио је вршилац дужности генералног директора ове компаније Слађан Јовић и истакао да је задовољан пословањем у прошлој години.
Годишња конференција за новинаре ЖРС - Фото: СРНА
Годишња конференција за новинаре ЖРСФото: СРНА

Јовић је на редовној годишњој конференцији за новинаре рекао да су Жељезнице Републике Српске успјешно пословале у 2022. години с аспекта превоза робе и путника, као и смањења ванредних ситуација на пругама и путним прелазима.

Он очекује да ће ова година бити рекордна за Жељезнице када су у питању уговорени послови и навео да су за потребе Електропривреде Србије уговорен четворомјесечни превоз 400.000 тона угља на потезу Плоче-Зворник, уз већ постојећи транспорт од Приједора до Зворника, као и за потребе Електропривреде Словеније превоз од 10. фебруара из Приједора треба да се превезе 300.000 тона угља.

У прошлој години приход од превоза робе већи је за 7,5 милиона марака. То је остварено са смањеним бројем извршилаца уз максимално упошљавање властитих капацитета.

- Можемо да кажемо да је ово једна од најуспјешнијих пословних година у смисли количина, роба је нешто испод, али у укупном приходу је то максималан приход које су ЖРС оствариле у 2022. - рекао је в.д. директора послова операција превоза Жељко Радић.

Повећање превоза робе неизбјежно прате захтјеви за побољшање инфраструктуре која би подигла ниво безбједности, али и брзине возова.

- Заједно са ресорним министарством и Владом Републике Српске добили смо 85.000.000 евра бесповратних средстава од ЕИБ-а, остало су кредитна средства. У току су преговори. Очекујемо да ћемо до краја године можда имати и расписан тендер за извођење радова - навео је в.д. извршног директора инфраструктуре Драган Зеленковић.

Помоћник генералног директора за економске послове Слободан Кауриновић каже да су "Жељезнице Републике Српске" задржале стабилност и ликвидност, а све обавезе сервисирале, а да ће финансијски показатељи рада за прошлу годину бити у складу са законом представљени јавности 28. фебруара, када ће бити достављени АПИФ-у и Бањалучкој берзи.

Јасније показатеље Жељезнице Срспке имаће када се заврши конверзија дуга у капитал, како је то у процесу реструктурирања предвиђено кредитним споразумом са Свјетском банком, односно када се формира холдинг са три зависна предузећа.