latinica  ћирилица
02/02/2023 |  15:05 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

У Лакташима положен камен темељац за нови погон за производњу електронике (ФОТО/ВИДЕО)

У Лакташима је положен камен темељац за нови погон за производњу индустријске електронике. У новом погону посао ће добити 400 радника.
Компанија Искра - отварање - Фото: РТРС
Компанија Искра - отварањеФото: РТРС

Искрател је у Лакташима основана 2007. године као кћерка фирма матичне фирме Искра Словенија.

Компанија Искра - отварање (Фото: РТРС)

Темељац су положили предсједник Републике Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, градоначелник Лакташа Мирослав Бојић и чланови управе словеначке компаније Искрател.

Додик је истакао је да је отварање нових погона компаније Искрател  у Лакташима показатељ да је Српска отворена за нове инвестиције и да нуди добар пословни амбијент за улагање.

Додик је рекао да је захвалан инвеститорима из Словеније, а који ће инвестицијом већом од 15 милиона евра обезбиједити посао за 500 радника.

- То је за нас велики ресурс и инвестиција више од 15 милиона евра. Млади ће имати прилику да се запосле у једној профитабилној индустрији која нуди оптималне радне услове - изјавио је Додик.

Компанија Искра - отварање (Фото: РТРС)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изразио је задовољство што је власник словеначке компаније "скра изабрао Републику Српску за инвестирање и најавио да ће веома брзо велики инвеститор доћи на подручју Прњавора.

Након полагања камена темељца за изградњу новог постројења компаније Искрател у Лакташима, Вишковић је рекао да је Српска у врху свјетских ранг листа по инвестиционим олакшицама за мање заједнице.

Министар привреде Републике Српске Војин Митровић рекао је данас да полагање камена темељца за изградњу новог постројења компаније Искрател у Лакташима показује да је Српска сигурно мјесто за стране инвестиције.

Митровић је рекао да Република Српска има повољан привредни амбијент и да се за такво стање потрудила прије свега Влада Српске са својом пореском политиком и системом образовања.

Компанија Искра - отварање (Фото: РТРС)

Власник компаније Искра Душан Шешок рекао је данас, након полагања камена темељца за изградњу новог погона ове компаније у Маховљанима код Лакташа, да се одлучио за инвестирање у Републику Српску због позитивне пословне климе и подршке града и Владе Српске.

Градоначелник Лакташа Мирослав Бојић навео је да је ово велики дан за Лакташе и Републику Српску јер је једна препознатљива компанија одлучила да инвестира у ову локалну заједницу.

Извођач радова је Баупартнер из Лукавца.

Искра Словенија је компанија која је основана 1946. године са традицијом дугом 76 година у производњи индустријске електронике, енергетике и телекомуникационе опреме.

Компанија Искра - отварање (Фото: РТРС)

Искрател је у Лакташима основана 2007. године као кћерка фирма матичне фирме Искра Словенија.

Тренутно се бави производњом индустријске електронике, ТВ антена, кондензатора, те бризгањем термопласта и дуропласта.