latinica  ћирилица
02/02/2023 |  15:12 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

На листу А1 уврштено 12 лијекова за тешка обољења; Ријешен проблем рефундације

На Листу А1 нерегистрованих лијекова који се издају на рецепт Фонда здравственог осигурања Републике Српске данас је уврштено 12 нових лијекова за поједина тешка хронична обољење, а како би родитељи дјеце која користе ове терапије наставили да остварују право на рефундацију трошкова за ове лијекове, саопштено је из ФЗО Српске.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Одлуку о измјени Листе лијекова који се издају на рецепт данас је усвојио Управни одбор Фонда, а почиње се примјењивати дан након објављивања у Службеном гласнику.

- Ово је још једна у низу активности коју је ФЗО Српске предузео након усвајања новог Закона о обавезном здравственом осигурању, будући да су њиме измјењени поједини сегменти у односу на раније прописе, укључујући и област рефундације трошкова здравствене заштите. Новим и измјенама постојећих подзаконских аката ФЗО настоји да обезбиједи континуитет у остваривању права осигураника, као и да омогући примјену свих нових права предвиђених Законом у што краћим роковима - истичу у ФЗО Српске.

Поред лијекова који су уврштени на листу А1, такође, и на листу А лијекова који се издају на рецепт уврштен је нови дијететски препарат - храна за бебе алергичне на протеине крављег млијека (Новалац Аллернова АР и Аптамил Аллергy Дигестиве Царе), која ће родитељима бити доступна у апотекама у потпуности на терет Фонда, наводи се у саопштењу.

Из ФЗО Српске напомињу да је листа лијекова који се издају на рецепт измјењена са намјером да се првенствено родитељима дјеце обољеле од појединих ријетких обољења, те дјеце са потешкоћама у развоју омогуће рефундације трошкова за лијекове који су нерегистровани и који се већином не могу ни набавити у апотекама у Републици Српској и БиХ.

- Управо из тог разлога лијекови за које се најчешће траже рефундације су уврштени на листу А1 на којој се налазе лијекови који нису регистровани у БиХ али немају алтернативу и неопходни су у лијечењу појединих обољења. Ријеч је о лијековима за епилепсију, лупус, аутоимуне болести, Вилсонову болест и друге - поручују из ФЗО Српске.

На овај начин, истичу из ФЗО Српске, системски се уређује ова област, будући да је нови Закон о обавезном здравственом осигурању Републике Српске прецизирао у којим случајевима се може одобрити рефундација трошкова здравствене заштите.

- Наиме, када су у питању лијекови који се издају на рецепт, није предвиђена рефундација за оне лијекове који нису обухваћени листом лијекова Фонда. Из тог разлога, руководство Фонда, стручне службе, комисија за лијекове, као и ресорно министарство и Управни одбор Фонда реаговали су у најкраћем могућем року како би се настала ситуација превазишла уврштавањем неопходних лијекова за поменуте категорије осигураника на листу - наглашавају из ФЗО Српске.

Из ФЗО Српска напомињу да је у питању "жива материја", те да ће се и у наредном периоду мијењати прописи који уређују ову област како би се прилагођавали потребама осигураника.

- Такође, очекујемо и од фармацеутских компанија да покажу већу заинтересованост за регистрацију лијекова у БиХ како би се побољшала доступност лијекова нарочито за осјетљиву дјечију популацију. Тада родитељи не би морали да лијекове набављају у иностранству и да за њих накнадно рефундирају трошкове - прецизирали су из ФЗО Српске.

Наведене активности и финансирање најновијих у свијету доступних терапија за ријетка обољења, које је Фонд почео да финансира још прошле године, потврда су конкретне подршке институција здравственог система у циљу системског приступа унапређењу квалитета здравствене заштите најосјетљивије популације, наводи се у саопштењу.

Из ФЗО Српске подсјећају да је 01. фебруара 2023. године у Министарству здравља и социјалне заштите Српске одржан састанак министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Алена Шеранића са представницима Фонда и УКЦ Српске, као и представницима Удружења дјеце са потешкоћама у развоју Градишка и Савеза за ријетке болести Српске.

- На састанку је управо разговарано о процедурама рефундације трошкова лијекова. Том приликом представници Удружења и Савеза су информисани о свим процедурама и активностима Фонда које су већ биле у току, а које су данашњом одлуком Управног одбора окончане - закључују из ФЗО Српске.