latinica  ћирилица
02/02/2023 |  16:14 ⇒ 16:16 | Аутор: РТРС

Стевандић-Мекдоналд: НСРС поштује Повељу УН-а о људским правима

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, данас је у Бањауци разговарао са резидентном координаторком Уједињених нација у БиХ Ингрид Мекдоналд о актуелним политичким и економским темама у Републици Српској и Босни и Херцеговини, саопштено је из НСРС.
Ненад Стевандић и Ингрид Мекдоналд (Фото: Уступљена фотографија) -
Ненад Стевандић и Ингрид Мекдоналд (Фото: Уступљена фотографија)

Стевандић је у разговору нагласио да је Народна скупштина Српске опредијељена очувању мира и стабилности у Републици Српској и БиХ, поштујући Повељу Уједињених нација о људским правима и одлуке Савјета безбједности УН, укључујући и чињеницу да Савјет безбједности није именовао Кристијана Шмита.

Он је овом приликом нагласио да ће се наставити са реформама које би побољшале живот грађана, али да те реформе морају поштовати Дејтонски споразум и принципе равноправности и сагласности три народа и два ентитета.

Стевандић је рекао да је упркос политичком неслагању, мир у БиХ никад није био угрожен, те да је БиХ пуно раније требала добити кандидатски статус.

Он је истакао да се мир и стабилност најлакше могу очувати кроз инвестиције и отварање нових радних мјеста, јер незапосленост представља главни узрок друштвених немира.