latinica  ћирилица
02/02/2023 |  16:18 | Аутор: СРНА

РВИ: Међу приоритетима усклађивање основице обрачуна личне инвалиднине

Приоритети Савеза ратних војних инвалида /РВИ/Републике Српске у 2023. години биће усклађивање основице за обрачун личне инвалиднине са нето платом у претходној години и да лијекови са листе Б буду бесплатни за ратне војне инвалиде, рекао је предсједник Савеза Драган Врховац, који је данас реизабран на ову функцију.
Драган Врховац - Фото: РТРС
Драган ВрховацФото: РТРС

Врховац је након данашње сједнице у Прњавору рекао новинарима да је нето плата у Републици Српској крајем прошле године износила око 1.140 КМ, а да је износ личне инвалиднине око 791 КМ, што значи да је потребно још око 350 КМ да би се достигао ниво обрачуна основице на нето плату из 2022. године.

Врховац је навео да је тешко стање и код здравствене заштите с обзиром на године живота, ратне посљедице, рањавање, повреде, да највише ратних војних инвалида стално користи лијекове.

- Тражићемо да лијекови са листе Б буду бесплатни за ратне војне инвалиде, да се чекања на специјалистички преглед ограниче на најдуже период од једног мјесеца, а не као што је сада и по пет-шест мјесеци - додао је Врховац.

Он је напоменуо да је испред здравствених установа у локалним заједницама потребно обезбиједити довољан број мјеста за паркирање возила којима долазе ратни војни инвалиди.

- Ваљда смо заслужили да негдје можемо зауставити возило. Пред Клиничким центром у Бањалуци нема ниједно мјесто јасно обиљежено за потребе ратних војних инвалида - појаснио је Врховац.

Он је додао и да постоје проблеми са стамбеним збрињавањем, дјелимично је побољшано стање са бањском рехабилитацијом, као и да су скоро у потпуности престали причати о запошљавању јер је мали број радно способних ратних војних инвалида.

Редовној сједници претходила је Изборна скупштина Савеза РВИ на којој су изабрани ново руководство и чланови Предсједништва, а Врховац је реизабран за предсједника Савеза.