latinica  ћирилица
02/02/2023 |  17:42 ⇒ 03/02/2023 | 08:45 | Аутор: СРНА

Кустурица: Србији се намеће ултиматум који сигурно неће прихватити

Прослављени српски режисер Емир Кустурица сматра да је план о самопроглашеном Косову који ЕУ намеће Србији ултиматум који Београд сигурно неће прихватити, поручивши да Запад жели да запали Балкан и да је Европа у великој опасности.
Емир Кустурица (Фото: TANJUG/RADE PRELIC) -
Емир Кустурица (Фото: TANJUG/RADE PRELIC)

Кустурица је указао да тај уцјењивачки договор долази у тренутку у коме сукоб у Украјини, са напретком Русије, добија нови карактер.

- Запад жели да запали Балкан и доведе га до тачке у којој постоји само "или/или". Ово је ултиматум, а не договор. Чак и да се Срби сложе, што сигурно неће, поставља се питање шта је сљедеће? Сљедећа је Војводина. Ултиматумима неће бити краја ако пристанете на први - рекао је Кустурица за руску "Известију".

Он је питање самопроглашеног Косова упоредио са ситуацијом на Криму.

- Албанско питање, као и све друго у свијету, има везе са географијом, ширењем моћи и приступом великим водама. Англосаксонска моћ је 200 година спријечавала Русе да се приближе топлим морима. Кримски рат, који се некако волшебно ријешио сам од себе, смањио је овај проблем за величину територије коју је совјетска Русија касније уступила Украјини - рекао је он.

Према његовим ријечима, слично је и са албанским проблемом.

- Ако ико здраворазумски запита зашто су Румунија и Бугарска у ЕУ, а Србија није, онда је одговор јасан: зато што се ове двије земље граниче са Русијом преко Црног мора. Зато су прве ушле у НАТО, односно у ЕУ. Те двије институције су свакако иста ствар - рекао је он.

Говорећи о Русији, Кустурица је навео да у овом тренутку руски народ нападају на сличан начин као што је непосредно пред почетак Другог свјетског рата нападнут јеврејски народ.

- Сада смо свједоци новог рата који се зове "политичка коректност". Она кочи борбеност и отпор и намеће питање толеранције - рекао је он и нагласио да је развој европске културе незамислив без руског утицаја.

Кустурица је навео да идеју о забрани руске културе или руског народа треба напустити, јер, како каже, европска култура и њен развој су незамисливи без руског утицаја.

"Известија" наводи да је Кустурица због огромног притиска морао да одустане од сарадње са Московским позориштем руске војске 2022. године, али да планира трилогију засновану на Гогољевим дјелима и не крије своје симпатије према Русији и Русима.