latinica  ћирилица
02/02/2023 |  18:06 | Аутор: СРНА

Дачић: Дијалог у критичној фази, Америка поздравља конструктиван став Вучића

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Вашингтону да се дијалог Београда и Приштине налази у критичној фази, а да САД поздрављају конструктиван став предсједника Србије Александра Вучића.
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs) -
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs)

- Тај став је јасно дефинисање шта ми не прихватамо, односно шта мислимо да су црвене линије, а то је прије свега улазак /самопроглашеног/ Косова у УН и друге међународне организације, али и став да Заједница српских општина није нешто о чему треба преговарати већ нешто што би требало прво урадити - рекао је Дачић, који је присуствовао Молитвеном доручку.

Дачић је рекао да је главни догађај за њега током посјете САД био разговор са савјетником у америчком Стејт департменту Дереком Шолеом и специјалним америчким изаслаником за западни Балкан Габријелом Ескобаром, преноси Тањуг.

- Сада се налазимо у критичној фази дијалога Београда и Приштине када с једне стране имате Београд који има конструктивну улогу, а са друге Приштину и како на то гледају свјетске силе - рекао је Дачић.

Он је додао да се послије дуго година дошло у ситуацију да Београд сада нико не означава као препреку у разговорима и преговорима већ су критике усмјерене, прије свега, ка премијеру самопроглашеног Косова Аљбину Куртију.

- Наше је увјерење да Курти не жели заједницу српских општина и да се он противи било каквом мировном договору. Стога је улога Србије веома значајна и то су најважнији резултати ове посјете. Да видимо колико се промијенила позиција САД - рекао је Дачић.

Молитвени доручак одржава се сваког првог четвртка у фебруару, а учесницима скупа традиционално се обраћа предсједник САД. Тај значајан догађај окупља око 3.500 званица, међу којима су чланови америчког Конгреса, политичари, војни лидери и гости из стотињак земаља.