latinica  ћирилица
02/02/2023 |  18:18 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

"Срби у вихору свијета": Ништа нас не смије удаљити од повратка на Космет (ВИДЕО)

Српски народ, пред којим су многа искушења, мора да сачува мудрост, буде стрпљив и храбар, каже "не" када је то потребно и ништа не потписује што би га удаљило од повратка на Космет, речено је у Београду на панел дискусији "Срби у вихору новог свијета".
Србија - панел - Фото: РТРС
Србија - панелФото: РТРС

Организатор је Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета", уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

У времену кад се гради неки нови свијет, српски народ мора да очува своје јединство. Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић каже да су се континуирани напади на стубове идентитета српског народа, углавном дешавали кроз закулисне акције. Зато сматра да је важно да се одбраном идентитета, а КиМ су његов симбол, на сваки начин ојача та снага.

- Србија и Српска не морају увијек имати идентичне погледе на догађаје у свијету, али у једном би увијек морали бити сложни, а то је да нађу снагу и начин да се одбрани опстанак, идентитет, култура и вјера - рекао је Цицовић.

Француско-њемачки план о КиМ-у, за социолога Слободана Антонића је у ствари ултиматум који је Србија добила. Он је поновио позив да се тај ултиматум одбије. Сматра да треба непрестано радити на мирној реинтеграцији Косова, али да се оставе и друге могућности, имајући у виду промјену међународне ситуације.

- Сада кад се одлучују неке важне ствари, прије свега за Косово, треба имати мудрости и храбрости да одбијемо оно што се мора одбити и да сачекамо боље вријеме које мора да дође - додао је Антонић.

Учесници скупа покушали су дати одговор како ће се успоставити свијет у будућности и које су посљедице за српску нацију. Дешавања у Русији и Украјини уско су везана и за наш простор и за ријешавање српског питања.

- Систем који је до јуче био недодирљив, почео је да показује своје слабости. Америка и њена империјална моћ да влада свијетом доведена је у питање. Монополарни свијет више не постоји, ту је сад и Русија која је ријешила да покаже да је и даље свјетска сила - прокоментарисао је проф. др Милимир Мучибабић, социолог и члан Сената Републике Српске.

Историчар проф. др Александар Раковић додао је да је рјешење српског питања је уједињење Срба у Србији, Републици Српској и Црној гори.

- Много тога наравно зависи од исхода рата у Украјини, у смислу руског сламања западног империјализма. Тада ће се сигурно отворити пут за рјешење српског питања и мир у српском народу. А рјешење српског питања је уједињење Срба у Србији, Републици Српској и Црној гори - закључује Раковић.

Закључено је да би 21. вијек требало да буде период наших интеграција, али и премоштавања свих наметнутих подјела уз одржавање културног и духовног јединства у демократској држави будућности.