latinica  ћирилица
02/02/2023 |  18:42 ⇒ 18:42 | Аутор: СРНА

Канцеларија ЕУ: Права власника имовине у потпуности поштовати

Канцеларија ЕУ у Приштини саопштила је данас да са забринутошћу прати актуелне грађевинске активности које се одвијају на локалитетима Дрен и Лешак у општини Лепосавић и апеловала да Приштина поштује судске одлуке.
Приштина - Фото: ТАНЈУГ
ПриштинаФото: ТАНЈУГ

- ЕУ апелује да Влада /самопроглашеног/ Косова предузме све напоре како би осигурала да се поштује одговарајући процес и да се права власника имовине у потпуности поштују - наведено је у саопштењу.

Из Канцеларије су нагласили да се ово не односи на земљиште које је власт у Приштини одредила за експропријацију одлуком која је донесена 16. јануара 2023. године и прецизирано да процес експропријације, према косовском закону, захтијева период за јавне консултације и могућност да грађани оспоре било коју одлуку о експропријацији на суду прије него што постане коначна.

Срби - власници земљишта и њихови потомци, као и други мјештани села Дрен у општини Лепосавић, други дан протестују како би зауставили радове на путу који води од магистрале из правца Лепосавића до засеока Засеље у Лешку, а који су започети на основу одлуке владе у Приштини о експропријацији.

Радови су почели јуче, а обезбјеђују их припадници полиције самопроглашеног Косова и специјалне полиције, а омогућени су одлуком владе привремених приштинских институција о проглашењу више од 83 хектара на том подручју за земљиште од јавног значаја.

Гробље и црква из 13. вијека такође су предвиђени за рушење, а потпуковник полиције самопроглашеног Косова Ветон Ељшани је изјавио да се на том простору ради на изградњи базе пограничне полиције.

Данас радова није било, али су грађевинске машине и неколико десетина припадника полиције и даље у близини магистралног пута Лепосавић-Рашка.

Предсједник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић рекао је раније данас за Тањуг да су се косовски специјалци са око 20 возила удаљили са локације, а да му је Ељшани рекао да се до даљег радови неће изводити.