latinica  ћирилица
02/02/2023 |  21:19 ⇒ 21:22 | Аутор: sputniknews.com

Мађарска: Украјина мора да гарантује права мањина ако жели у ЕУ

Украјина мора да гарантује права националних мањина на својој територији ако жели да буде чланица Европске уније, изјавила је мађарска предсједница Каталин Новак агенцији МТИ.
Будимпешта - Фото: РТРС
БудимпештаФото: РТРС

- На ту тему постоји заједнички став, с обзиром на то да они који знају о том проблему, укључујући предсједнике Аустрије и Италије, подржавају мађарску мањину у Закарпатској области - рекла је она на састанку са бугарским колегом Руменом Радевом.

Она је подсјетила да у Закарпатској области живи 150.000 Мађара којима је веома важно да могу да користе матерњи језик у свакодневном животу.

- Ми ћемо све урадити да у потпуности гарантујемо права наших мањина које живе у Украјини - нагласила је Новак.

Мађарска предсједница је навела да посљедње измјене украјинског закона не воде у правом смјеру и лишавају мађарску мањину могућности да реализују њихова права. То је разлог што се у Закарпатској области одржавају протести против мањина.

Новак је додала да је у писму украјинском лидеру Володимиру Зеленском написала примједбе на тему закона о националним мањинама, а који се односи на положај Мађара у Закарпатској области, али он није на то одреаговао.

Раније је украјински омбудсман за заштиту језика Тарас Кремин изјавио да у школама у ​​Закарпатској области Украјине, гдје живи много етничких Мађара, постоје проблеми са организовањем наставе на украјинском језику.

У октобру 2022. године власти града Мукачева у Закарпатској области Украјине одлучиле су да демонтирају мађарске симболе - споменик турул птици који се налази у замку "Паланок", и замијене га украјинским трозупцем.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да ће због тога бити изражен протест представнику украјинске амбасаде.

Тензије у односима између Украјине и Мађарске изазвале су дискусије о украјинском закону о образовању који значајно смањује могућност образовања на језицима националних мањина.

Закон је ступио на снагу 28. септембра 2017. и требало је да буде уведен у фазама до краја 2020. године.

Сијарто је рекао да ће Мађарска наставити да блокира одржавање министарске сједнице комисије Украјина-НАТО јер нема напретка у рјешавању питања која брину Будимпешту.