latinica  ћирилица
02/02/2023 |  21:28 ⇒ 03/02/2023 | 08:46 | Аутор: СРНА

Ледено доба на сјевероистоку Америке; Отказани летови, у Бостону проглашено ванредно стање (ВИДЕО)

Историјски ниске температуре погодиће сјевероисток САД уз ледени вјетар и снијег, зима ће бити таква да ће у року од 10 минута изазвати промрзлине.
Хладноћа (Фото: EPA-EFE/TANNEN MAURY) -
Хладноћа (Фото: EPA-EFE/TANNEN MAURY)

Национална метеоролошка агенција саопштила да је ова зима "једна у генерацији", а становницима од Пенсилваније до Мејна вечерас и сутра се савјетује да ограниче вријеме на отвореном.

У Бостону, у коме се очекују температуре испод нуле, проглашено је ванредно стање.

- Апелујем да грађани Бостона предузму мјере предострожности, да се утопле и буду на сигурном и да провјеравају и своје комшије да ли су у реду - рекла је градоначелница Мишел Ву.

Очекује се да ће температура ваздуха ноћас у Њујорку бити између минус 13 и минус 17 степени Целзијуса.

На америчком југу најмање осам људи изгубило је живот због невремена у протеклих неколико дана. Више од 500.000 људи данас је без струје у Тексасу, Арканзасу, Тенесију и Мисисипију, подсјећа Би-Би-Си.

У међувремену, америчке авио-компаније морале су да откажу хиљаде летова због невремена.

Само данас отказано је више од 700 летова, а дан раније око 2.300, највише су погођени аеродроми у Даласу и Остину.

Олуја је од понедјељка донијела мјешавину ледене кише и сусњежице у јужним и централним дијеловима САД, ширећи се од Тенесија до Тексаса. Више од 12 милиона људи, укључујући Далас, Форт Ворт, Литл Рок и Мемфис, било је под упозорењем о леденој олуји до данас. Очекује се да ће се лед отопити до краја викенда.