latinica  ћирилица
02/02/2023 |  21:44 ⇒ 22:30 | Аутор: СРНА

Додик: Моја борба - борба против омаловажавања Срба и Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је вечерас да је његова борба - борба против омаловажавања Срба и Српске.
Милорад Додик (FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Милорад Додик (FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Додик је указао да је у међународним круговима постојала прича којом су хтјели да напуне историјске књиге о злочинима Срба, што је, како су сматрали, "требало да опредијели тај геноцидни карактер о српском народу, водећи се тиме да као такви не могу да имају Републику Српску".

- У тој њиховој линији омаловажавања и Срба и Републике Српске је моја борба - изјавио је Додик за Раша тудеј Балкан.

О посљедњим санкцијама које су му уведене, Додик је рекао како он ради исправну ствар и мисли о свом народу, а да се Американци у све живо петљају и креирају.

- Они су јаки онолико колико ми њих у нашој перцепцији прихватамо. Ево ја, колико имам тих њихових санкција - рекао је Додик.

Он је додао како покушава да се држи Дејтонског споразума, а они су му увели санкциије зато што сматрају да руши тај споразум.

Додик је указао да им је и то било мало, па су тражили да, када је Габријел Ескобар дошао за специјалног америчког изасланика за западни Балкан, прихвати неке њихове ставове, за које је оцијенио да нису уставне.

Предсједник Српске је оцијенио да амерички амбасадори покушавају да управљају земљама у којима су у дипломатској служби, да је тако и у БиХ.

Додик је указао да нема Полиције Републике Српске данас не би било ни Српске, нити икаквих извршних компетенција.

- Српска данас не би бројала ни 100.000 људи. Сви би иселили и отишли на неке друге дестинације. Увјерен сам у неправду према Србима. Никада нисам правдао оне који су кршили међународне конвенције и права и вршили злочине. Када је ријеч о Србима нема тих који шетају на слободи, а муслимани су пуни тога - од Насера Орића до многих других - рекао је Додик.

Додик је навео да је једно ратовање и борба за слободу народа, а друго чињење злочина.

Он не мисли да је некадашње војно и политичко руководство Срба у Републици Српској и у Србији, како су то намјестили Американци, криво на начин како су то они приказали.

Говорећи о Међународном суду правде, Додик је казао да, ако су хтјели да осуде некадашњег предсједника СР Југославије Слободана Милошевића, онда је требало у истој судници да буду и Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман, па би та врста правде могла да се оправда.

- А не да кажу: Милошевић је крив, а Туђман није. Или да кажу Алија Изетбеговић умире, ево прекида се хашка истрага зато што је умро. Па зашто сте чекали да умре, зашто га нисте довели и рекли да је он исто осумњичен - упитао је Додик.

Додик је, коментаришући недавне критике америчке Амбасаде због његове изјаве о бившем министру иностраних послова у Савјету министара Бисери Турковић, упитао шта њих брига за то?

Он је испричао како јој је одговорио једном народном изреком из његовог краја да је "свака за шамара".

- Само сам покушао да објасним да она изваљује глупости и тако се и позвао на ту народну изреку - рекао је Додик и подсјетио да је након тога он представљен као мрзитељ жена, као онај који врши насиље.

Додик је рекао и да је "тај надобудни амбасадор у Сарајеву" /амерички амбасадор Мајкл Марфи/ у томе нашао тему да се обрачуна са њим, на тој феминистичкој линији иако он, како је нагласио, у животу никога није ошамарио.