latinica  ћирилица
02/02/2023 |  22:04 ⇒ 22:14 | Аутор: СРНА

Приједор: Промовисане двије књиге Милорада Савића из Бенковца

У Приједору су вечерас промовисане књиге "Дјела и стилови умјетности Српске православне цркве у Далмацији" и "Путовање српском културом Далмације" аутора Милорада Савића из Бенковца, а ријеч је о дјелима из обимне издавачке дјелатности Крајишког културног центра "Свети Сава" из Бањалуке.
Приједор - промовисане двије књиге Милорада Савића из Бенковца - Фото: СРНА
Приједор - промовисане двије књиге Милорада Савића из БенковцаФото: СРНА

Предсједник Центра Драган Крошњар рекао је новинарима да окупљају Србе избјегле из Републике Српске Крајине и Хрватске ради промоције богатог културно-историјског насљеђа далматинских Срба и крајишке културе.

- Желимо да сачувамо ту културу, да је идентификујемо и презентујемо Србима и свим другим народима у Републици Српској и БиХ, а и шире, да виде ко смо и шта смо тамо вијековима имали, у нашим историјским постојбинама - од Далмације, Лике, Кордуна, Баније, Славоније -  рекао је Крошњар.

У првој књизи представљени су стилови умјетности и црквеног сликарства, познати умјетници који су долазили на просторе Далмације или су одатле потицали, учили у Венецији и другим градовима, кроз разне стилове од византијског, критског, итало-критског до барокног.

- У "Путовању српском културом Далмације" аутор је приказао познате људе и догађаје, мостове, градине, куле, разне предмете, јер знамо да је Далмација практично музеј на отвореном и гдје год да копате наћи ћете нешто из историје што је вриједно и везано за српски, али и за друге народе - рекао је Крошњар.

Он је додао и да је аутор књиге Милорад Савић, историчар умјетности и оснивач Музеја у Бенковцу 1978. године.

- Савић и даље ради и пише. Вратио се 2005. у Бенковац и управо ради на другом издању књиге "Путовање српском културом Далмације" - потврдио је Крошњар.

Историчар умјетности Младен Бањац је истакао да књига "Дјела и стилови умјетности СПЦ у Далмацији" представља капитално дјело због тога што се далматинско сликарство, које је тековина српске културе и традиције, није истраживало до самог краја 20. вијека.

- Национална историја умјетности је некако занемарила овај простор због различитих историјских збивања, а ријеч је о најбогатијем културном простору када је у питању сакрална умјетност - рекао је Бањац.

Он је додао да су малобројни аутори који су се бавили овом темом, а да је дјело заиста капитално и обухвата огроман историјски период Далмације, од касног Средњег вијека све до 20. вијека.

Директор Народне библиотеке "Ћирило и Методије" Гордана Вила, која је била домаћин ове књижевне вечери, изјавила је да је ово прва сарадња са Крајишким културним центром "Свети Сава" из Бањалуке.

- Ово је почетак сарадње и желимо да и убудуће представимо њихову издавачку дјелатност, која је обимна - истакла је Вила.

Она је најавила да ће 14. фебруара, у оквиру конкурса за избор и промоцију публикованих дјела, бити промовисана књига Милке Васић Глушац "Жене без мушкараца".