latinica  ћирилица
02/02/2023 |  22:58 ⇒ 23:01 | Аутор: РТС

Влада у Приштини донијела нове одлуке о експропријацији на сјеверу

На електронској сједници Влада у Приштини усвојила је одлуке о потенцијалној градњи објеката од јавног значаја и експропријацији земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток, у срединама у којима су изграђене или се планира градња база за припаднике граничне полиције на сјеверу КиМ.
Приштина (Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ) -
Приштина (Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ)

Првом одлуком влада у Приштини овлашћује Министарство животне средине, просторног планирања и инфраструктуре да изврши припремне радове за утврђивање потенцијалне подобности једне или више парцела непокретности за реализацију "Инфраструктурних пројеката од јавног интереса", катастарске области насеља Дрен и Леша у општини Лепосавић, објављено је на званичном сајту владе.

Такође је усвојена одлука о даљем разматрању захтјева за експропријацију за јавни интерес непокретне имовине, која је неопходна за реализацију, "Инфраструктурних пројеката од јавног интереса", у катастарским зонама Шаљска Бистрица, Вељи Брег и Дрен у општини Лепосавић, као у зонама Брњак, Зубин Поток, Бање и Горњи Јасеновик у општини Зубин Поток.

Поводом најаве градње базе специјалне граничне полицијe житељи села Дрен и других заселака код Лепосавића протестују други дан због отварања нових и проширења постојећих путева који воде до њихових имања, а која им је експропријацијом одузела влада у Приштини.

Мјештани захтијевају обуставу радова, а Мисија ЕУ у Приштини саопштава да са забринутошћу прати шта се догађа и апелује на владу у Приштини да поштује процес и права власника имовине.

Из Мисије ЕУ у Приштини напомињу да косовски закон налаже одређени период консултација и отвара простор грађанима за потенцијалне жалбе.

- Важно је напоменути да процес експропријације, према закону, захтијева период за јавне консултације и могућност за погођене грађане да оспоравају било коју одлуку о експропријацији на суду прије него што било која одлука о експропријацији постане коначна - саопштили су из Мисије ЕУ и апеловали на косовску владу да "предузме све напоре како би осигурала да се поштује одговарајући процес и да се права власника имовине у потпуности поштују".

Правни заступници власника имања у Дрену поднијеће тужбу за утврђивање законитости, да јавни интерес нема превагу над приватним и затражити обуставу ескпропријације.