latinica  ћирилица
03/02/2023 |  08:06 ⇒ 09:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Приступ Србије конструктиван и одговоран, ЗСО предуслов свих предуслова

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је за Србију велика ствар да и у Вашингтону и у Бриселу, иако знају "црвене линије" Србије, приступ Београда дијалогу са Приштином оцјењују као конструктиван и одговоран и поновио да је формирање Заједнице српских општина "предуслов свих предуслова".
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs) -
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs)

Дачић, који је боравио у Вашингтону, гдје је био гост на Молитвеном доручку и састао се са америчким званичницима у Стејт департменту и Конгресу, у интервјуу за "Глас Америке" је нагласио двије црвене линије Београда - питање признавања тзв. Косова, то јест питање чланства у УН и како је рекао "предуслов свих предуслова" - да се прво формира ЗСО.

- То је нешто о чему заиста нема потпребе да поново разговарамо, нити преговарамо, јер је то нешто што смо ваљда договорили, када смо потписали тај споразум прије 10 година - рекао је Дачић.

Према ријечима Дачића, можда најважнија порука у Вашингтону јесте да се наступ и позиција Вучића, односно Србије, оцјењује конструктивном и одговорном и често се пореди са Приштином и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, за кога постоје супротне оцјене.

- Могао сам овдје да чујем да се позитивно изражавају о Србији, а и они сами кажу да је веома значајно промијењена и позиција Квинте, укључујући САД, у вези са оваквим позиционирањем Србије, што показује да је то била једна исправна одлука - казао је Дачић говорећи о сусретима са специјалним савјетником Стејт департмента Дереком Шолеом и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Говорећи о ЗСО, Дачић је истакао да је она дио процеса Бриселског споразума, "нешто што је договорено", "предуслов и за враћање Срба у институције".

Одговарајући на питање шта су му у Вашингтону рекли на "црвене линије", Дачић је рекао да САД имају другачије ставове и навео да му је Шоле рекао да "губи вријеме око повлачења признања".

- Мислим, једноставно за њих то није толико битно. За нас је битно. Зашто је битно? Зато што ми немамо подршку великих сила, значи морамо да се ослањамо на бројке, а те бројке; ако неко хоће, на примјер, да кандидује Косово за чланство у УН, веома нам је битно шта мисли свака од тих држава, јер на крају крајева, постоје принципи по којима се гласа - рекао је Дачић.

На питање да ли споразум о ЗСО обухвата само четири општине на сјеверу КиМ или је ријеч о формирању на цијелој територији јужне српске покрајине Дачић одговара да је ријеч о 10 општина.

Дачић је рекао да током посјете није разговарано о случају Битићи, јер су друге актуелније теме биле на дневном реду.

Говорећи о томе што се Србија није придружила санкцијама против Русије, Дачић је рекао да је Србија изузетно принципијелна и да осуђује кршење територијалног интегритета.

- Овде је проблем у томе што ни запад ни исток није довољно принципијелан, односно различито тумачи принцип територијалног интегритета - рекао је Дачић.

Додао је да на Западу мисле да треба бранити територијални интегритет Украјине, али да је питање територијалног интегритета Србије односно КиМ једно друго питање, и да увијек тумаче да је то питање за себе.

- Тако да ми ту сада морамо да гледамо наш интерес, а тај интерес јесте да ако ми нисмо завршили дијалог са Приштином, онда није коректно да неко Приштину гура да постане чланица Савјета Европе, или УН или ЕУ. Све док је тако, док немамо гаранције Запада да ће они бити коректни према нама, не можемо да се олако одричемо наше позиције и сигурних гласова када је ријеч о позицији у вези са Косовом и Метохијом - сматра Дачић.

На питање да ли ће Србија увести санкције уколико одлука о неувођењу санкција нанесе Србији штету која не може да се толерише Дачић оцјењује да тренутно Србија није близу такве ситуације.