latinica  ћирилица
03/02/2023 |  08:57 ⇒ 11:36 | Аутор: РТРС

Водич кроз буџет Српске: Информације о прикупљању пореза доступне грађанима

Министарство финансија Републике Српске саопштило је данас да је израђена брошура "Грађански водич кроз буџет Републике Српске за 2023. годину", која се у електронском облику може преузети на порталу Владе Републике Српске.
Порески приходи у 2023. години -
Порески приходи у 2023. години

Министарка финансија Зора Видовић изјавила је да је циљ доношења овог документа упознати грађане са законским и финансијским оквирима за усвајање буџета, процедурама за доношење и самом структуром буџета, укључујући начин прикупљања буџетских средстава, као и њихову расподјелу.

- Највећи дио буџетских средстава прикупља се кроз наплату пореза, те је обавеза Министарства финансија да грађанима на једноставан и разумљив начин пружимо информације о прикупљању и трошњу тог новца. На тај начин ћемо дати допринос разумијевању процеса управљања јавним финансијама и његовом унапређењу - поручила је Видовићева.

Приликом израде буџета Републике Српске, чији оквир за 2023. годину износи 5,4 милијарде КМ, тежило се правичној расподјели буџетских средстава у складу са тренутним економским кретањима, уз истовремено одржање стабилности јавних финансија Републике Српске. Најзначајнији издаци, образложени детаљно у "Грађанском водичу кроз буџет Републике Српске за 2023. годину", су усмјерени на подршку становништву и подстицајне мјере привреди и пољопривреди - наводи се у саопштењу.

"Грађански водич кроз буџет Републике Српске за 2023. годину" можете преузети на ЛИНКУ.