latinica  ћирилица
03/02/2023 |  09:02 ⇒ 09:09 | Аутор: Агенције

Сјевернокорејски хакери украли највише криптовалута на свијету

Сјеверна Кореја, која се сматра за технолошки неразвијену земљу, предводница је у крађи криптовалута на глобалном нивоу.
Биткоин започео трговање на великој берзи -
Биткоин започео трговање на великој берзи

Хакери из Сјеверне Кореје су наиме прошле године украли дигиталног новца у вриједности од 1,7 милијарди долара, навели су из компаније Чајнализис, која се бави анализом блокчејн тржишта. Ово је четири пута већа сума од оне коју су успјели да узму у 2021. години.

Колико је то озбиљна бројка показује податак да се сјевернокорејским хакерима приписује скоро половина вриједности украдених криптовалута на планети. Прошле године је нелегалним методама отуђено 3,8 милијарди долара дигиталног новца. Ово је за пола милијарде долара више него што је украдено 2021. године.

Већина тог износа прошла је кроз тастатуре сјевернокорејских хакера. Сумња се да су они подржани од стране државе и да ће дио тог новца бити искоришћен за наставак финансирања развоја нуклеарног наоружања. Наиме, амерички аналитичари су  већ израчунали да ће трећина тог новца завршити у програму за развој оружја.

У овом извјештају се наводи да постоје озбиљне индиције да је Сјеверна Кореја укључена и у прање дигиталног новца и НФТ- ова које су украли други хакери, као и да је укључена у неке акције групе Лазарус која је навелико крала криптовалуте.