latinica  ћирилица
03/02/2023 |  09:19 ⇒ 09:19 | Аутор: СРНА

У прошлој години евидентирано 450 кривичних дјела

Гранична полиција БиХ је на граничним прелазима, у граничном појасу и у унутрашњости БиХ у прошлој години евидентирала 450 кривичних дјела.
Гранична полиција БиХ (Фото: Гранична полиција БиХ) -
Гранична полиција БиХ (Фото: Гранична полиција БиХ)

- Надлежним тужилаштвима у БиХ достављено је 308 службених извјештаја, а осумњичено је 508 лица. Евидентирано је 59 кривичних дјела кријумчарење људи и једно кривично дјело међународна трговина људима, приликом чега је надлежним тужилаштвима поднесено 49 службених извјештаја против 104 лица - рекла је Срни портпарол Граничне полиције БиХ Франка Вицан-Бошковић.

Она је истакла да су припадници Граничне полиције БиХ прошле године реализовали низ оперативних акција.

Вицан-Бошковић је подсјетила да је под надзором Тужилаштва БиХ, а према наредбама Суда БиХ, успјешно реализована оперативна акција кодног назива "Инсајдер" у оквиру које су обављени претреси на девет локација на подручју Зворника, Тузле, Коњица и Брчко дистрикта.

- Наведене активности спроведене су због основа сумње да је почињено кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела, а у вези са кривичним дјелом кријумчарење људи. Слободе је тада лишено 11 лица, сви држављани БиХ - навела је Вицан-Бошковић.

Она је рекла да је Гранична полиција БиХ реализовала и оперативну акцију "Запад" с циљем прекида ланца организованог кријумчарења држављана Турске из Црне Горе на територију БиХ.

Према њеним ријечима, поднесен је извјештај због сумње да је више лица починило кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела, а у вези са кривичним дјелом кријумчарење људи.

- Оперативна акција "Сан2 реализована је у сарадњи са Агенцијом за истраге и заштиту и Службом за послове са странцима, с циљем спречавања и доказивања кривичног дјела кријумчарење људи. У оперативној акцији "Инсајдер", четрнаест држављана БиХ је осумњичено да су починили кривично дјело кријумчарење људи - рекла је портпарол Граничне полиције БиХ.

Она је навела да су прошле године евидентирана 183 кривична дјела фалсификовања исправа.

- По разним основама полицијски службеници Граничне полиције привремено су одузели 81 транспортно средство /разлози привременог одузимања возила су у 63 случаја као средство извршења кривичног дјела и 18 друге мјере/. Пронађена је и привремено одузета одређена количина различитих врста оружја и муниције, а надлежним тужилаштвима поднесено је 15 службених извјештаја за 19 кривичних дјела против 22 лица - рекла је Вицан-Бошковић.

Вицан-Бошковић најављује да ће Гранична полиција БиХ и у идућем периоду континуирано пратити стање незаконитих миграција на цјелокупној граници БиХ, те наставити са предузимањем појачаних мјера с циљем заштите границе, спречавања незаконитих улазака у БиХ и свих облика прекограничног криминала.