latinica  ћирилица
03/02/2023 |  09:51 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Шмит упућује најгоре пријетње Српској и њеним грађанима, али их неће сломити

Министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија говорио је о скандалозним потезима Кристијана Шмита, приоритетима рада Савјета министара и Фискалног савјета БиХ, буџету институција, односу политике и економије, шансама које нуди кандидатски статус БиХ и о задужености БиХ.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Министар финансија и трезора у Савјета министара Зоран Тегелтија сматра да су изјаве Кристијана Шмита у Лондону нешто најгоре што се могло десити и најружније што се могло чути о БиХ, иако су његове пријетње у суштини упућене Републици Српској и окренуте против њених грађана.

Тегелтија је у интервјуу за Срну рекао да, ипак, такви потези не могу сломити Републику Српску.

- Чак и да га разумијемо да је незадовољан неким политичарима и да против њих говори и покушава повести одређене драстичне акције, ове посљедње Шмитове изјаве окренуте су против грађана Републике Српске. Ово није ни против политичара, ни против појединаца него је ријеч о Шмитовој отвореној пријетњи да ће Република Српска бити финансијски исцрпљена. Шта то значи финансијски исцрпљивати некога - рекао је Тегелтија.

Он је рекао да Република Српска није неко ко води неки рат, улаже у наоружање или нешто томе слично, него Српска своје финансијске капацитете улаже у изградњу болница, школа, вртића, путне инфраструктуре, у све оно што је потребно за нормалан живот радних људи, пензионера, омладине и дјеце.

Тегелтија је подсјетио да ово није први пут да се дешава да неко пријети и покушава да финансијски сломи Републику Српску како би остварио своје политичке циљеве.

Према његовим ријечима, због својих политичких одлука, Српска је послије рата повукла 10 пута мање финансијских средстава од Федерације БиХ /ФБиХ/, али такви потези не могу сломити Републику Српску.

- Тачно је да је Њемачка блокирала финансијска средства Оружаним снагама БиХ на територији Републике Српске. Да ли то значи да ми сада треба да имамо двије војске у БиХ, какве су то поруке - упитао је Тегелтија.

Он је разочаран и потезом Шмита који је од Међународног монетарног фонда /ММФ/ затражио да ускрати подршку БиХ, иако БиХ у ММФ-у има и своје квоте и гласове и гувернера /од јуче то је Зукан Хелез, замјеник предсједавајућег Савјета мнистара/.

Новоименовани министар финансија и трезора у Савјету министара очекује да се ММФ одреди према БиХ на основу одлука својих органа, а не на основу Шмитових пријетњи и некоректних захтјева.

Неће бити застоја у раду Савјета министара и Фискалног савјета

Тегелтија је нагласио да не очекује проблеме ни застоје у раду Савјета министара, као ни Фискалног савјета БиХ због кашњења у формирању власти у ФБиХ.

- То не смије да се деси. Фискални савјет чине људи који обављају одређене функције без обзира да ли су у техничком мандату или су новоизабрани носиоци функција. Ми имамо изабрану Владу Републике Српске, премијера, министра финансија, као и Савјет министара са предсједавајућом на челу, а ту сам и ја као министар финансија и трезора. Наравно ту су и премијер и министар финансија у Влади ФБиХ који раде из претходног сазива, и то су људи који чине Фискални савјет и могу да доносе одлуке у пуном капацитету - појашњава Тегелтија.

Он је изразио наду да ће сједница Фискалног савјета бити заказана већ сљедеће седмице и да ће бити донесене одлуке потребне за наставак рада овог тијела.

Према његовим ријечима, Министарство финансија и трезора специфично је у односу на ентитетска министарства финансија или ресорна министарства неких других држава, и због тога су и приоритети тог министарства нешто другачији од осталих.

- Ту има и добрих и лоших страна, да се одмах разумијемо. Прво, Министарство финансија и трезора у Савјету министара нема проблема са финансирањем, односно нема проблема са прикупљањем прихода јер има сигурност и извјесност за приходе. Са друге стране, хендикеп је уколико имате неки развојни пројекат, а немате новац, те се зато не можете појавити код међународних финансијских институција, на банкарском тржишту итд, и ту обезбиједити новац па га сервисирати у неком наредном периоду - објашњава Тегелтија.

Али, додао је он, суштина сваког министарства финансија јесте да обезбиједи подршку за несметано функционисање свих институција у некој држави, па тако и наше министарство мора обезбиједити претпоставке за кадровски, материјални и финансијски рад институција од полицијских агенција и оружаних снага до министарстава и агенција у БиХ.

Буџет институција до краја марта

- Ми ћемо се фокусирати да све институције могу несметано да раде и обављају своје функције према грађанима БиХ, а основа за то јесте буџет институција БиХ за 2023. годину. Покушаћемо да што је брже могуће усагласимо Глобални фискални оквир, а послије тога да припремимо и приједлог буџета за Предсједништво БиХ које је суштински предлагач буџета институција БиХ. Надамо се да ћемо све то обавити до краја првог квартала ове године и добити буџет који је један од најважнијих политичких докумената - поручио је Тегелтија.

Он је подсјетио да људи који чине власт путем буџета исказују све своје политике у областима безбједности, социјалне политике, образовања, заштите здравља и томе слично, и зато треба знати да доношење буџета није техничка ствар министарства финансија него је ријеч о политичкој одлуци.

- Због тога увијек постоји могућност да дође до кашњења у процесу доношења буџета, па се у том случају прибјегава модалитету привременог финансирања, који је у БиХ према закону могуће провести током цијеле календарске године и тако обезбиједити несметано функционисање институција - рекао је новоименовани министар финансија и трезора у Савјету министара.

Тегелтија је подвукао да су институције и званичници Републике Српске увијек били и биће одлучни да се у институцијама на нивоу БиХ, Савјету министара посебно, залажу за кључне животне теме, у интересу свих грађана, стриктно поштујући одлуке и закључке Народне скупштине Републике Српске.

Кандидатски статус само је фаза у процесу придруживања ЕУ

Одговарајући на питање у којој мјери кандидатски статус БиХ за приступање ЕУ може допринијети бољем животном стандарду грађана, већој запослености, већем приливу страних инвестиција, као и заустављању одласка младих из БиХ, он је рекао да је кандидадтски статус само једна од фаза придруживања било које земље ЕУ, па тако и БиХ.

- Тај статус одређује ЕУ, и то онда када сама процијени да ли нека земља то и заслужује. БиХ је много раније требало да добије кандидатски статус. Кандидатски статус подразумијева реформе које треба да поправе одређене области живота и рада у БиХ, од борбе против организованог криминала и корупције, јачања владавине права и изградње ефикаснијег и независног правосуђа, до већих приватних инвестиција. Ми све то треба да направимо не због ЕУ, него због нас самих - поручио је Тегелтија.

Према његовим ријечима, БиХ је земља која жели да подржи домаћу привреду и компаније да конкурентно изађу на европско и свјетско тржиште, а није земља која бодри терористе, која пере новац итд.

Он сматра да јеј кандидатски статус само шанса коју треба искористити у процесу придруживању ЕУ.

БиХ и ентитети нису презадужени

Говорећи о јавном дугу БиХ, он је рекао да БиХ и ентитети немају проблеме са презадужености, ни када је ријеч о спољном нити унутрашњем дугу, јер БиХ спада у ред најниже задужених земаља у Европи, о чему свједоче релевантни макроекономски показатељи.

- Ми бисмо вољели да можемо да повучемо што више финансијских средстава из иностранства, али најприје морамо реализовати капитални пројекат изградње аутопута на Коридору Пет це. Сервисирање спољног дуга врши се стриктно у складу са процедурама које су утврђене у парламенту БиХ и то је први приоритет у систему плаћања свих обавеза - рекао је министар финансија и трезора у Савјету министара.

Тегелтија, који је од јуче и гувернер БиХ у Свјетској банци, рекао је у интервјуу Срни да ће сва предстојећа кадровска рјешења, односно именовања званичника у институцијама и агенцијама на нивоу БиХ, бити рјешавана путем дијалога, договора и консензуса кључних политичких партнера који врше власт нан нивоу БиХ.